«Derrick» feirer 75 år og får nytt liv

Den tyske skuespilleren Horst Tappert har sagt takk for seg i rollen som politiinspektør Stephan Derrick. Men Tappert, som fyller 75 år tirsdag 26. mai, har ikke tenkt å gi seg som skuespiller.

Tapperts karriere strekker seg over 50 år, og omfatter blant annet 281 episoder av «Derrick».

Skuespilleren har ingen planer om å tilbringe resten av livet i gyngestol. Tappert som debuterte i 1954, skal spille hovedrollen i serie internasjonale filmproduksjoner for tv-selskapet ZDF Enterprises.

I september reiser Tappert til Thailand for å spille i eventyr-thrilleren «Flucht aus der Hölle» (Flukt fra Helvete). Han skal også spille i tv-filmene «Dødelig sonate» og «Svart Madonna».

Siste episode

Tappert og hans trofaste hjelper spilt av Fritz Wepper, spilte inn siste episode av serien 19. mars i ZDFs produksjonsstudioer.

Ifølge Guinness rekordbok har Tysklands mest iherdige detektiv holdt på i 23 år uten å bli forfremmet.

Tre dager etter sin fødselsdag vil superdetektiven bli hedret i München i forbindelse med sin lange og tro tjeneste. Det vil også bli en markering i og med at siste episode i «Derrick»-serien sendes 18. september på tysk tv.

I tillegg til dette vil Tysklands første digitale tv-kanal, DF 1, feire Tapperts fødselsdag i sine sendinger «Krimi & Co» og «Start-Kino».

Skuespilleren sier at han ser fremover til sin nye karriere.

- Jeg er glad for at jeg endelig kan begynne å jobbe som karakter-skuespiller; denne gangen med et internasjonalt materiale, noe som gir meg helt nye utfordringer, sier Tappert.

120 land

ZDF Enterprises har solgt «Derrick» til over 120 land, noe som antakelig gjør Tappert til den best kjente tyskeren i utlandet.

Markedsundersøkelser viser at minst en milliard mennesker har sett ham på fjernsyn.

I fjor fikk Tappert den tyske fortjenestemedaljen av president Roman Herzog på Bellevue-slottet i Berlin. Ordenen var bare den siste i en lang rekke utmerkelser han har fått for rollen som superdetektiven Derrick.

Tappert ble født 26. mai 1923 i Elberfeld. Han har vært gift med sin tredje kone, Ursula, siden 1957. Norgesvennen Tappert reiser hver sommer til Hamarøy i Nord-Norge der han har sin hytte.

Verneplikt

Han avtjente verneplikten under krigen i arbeidstjeneste på Østfronten, der han endte som krigsfange. Han er i dag en glødende antifascist.

Etter krigen gikk han på teaterskole i to år, og han debuterte i Werner Helwigs film «Die Flitterwochen» (Bryllupsreisen) i 1954.

Siden opptrådte han på teaterscenen, i spillefilmer og tv-filmer før han fikk hovedrollen i den første «Derrick»-episoden i 1974.

(NTB/DPA)

JUBILANT: Horst Tappert fyller 75, og er klar for nye oppgaver. Derrick er død.