Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Innovasjon Norge-saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen:

Dersom det stemmer at mild kritikk mot oljebransjen diskvalifiserer deg fra ledende stillinger i det offentlige, er vi på ville veier

Dagbladet mener: Godt at Stortinget vil se på den mystiske mistilliten mot Innovasjon Norge-direktøren.

STRIDENS EPLE: Direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Foto: NTB Scanpix
STRIDENS EPLE: Direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget har bestemt seg for å åpne sak i Innovasjon Norge-striden. Dette har vært en forvirrende sak å følge i offentligheten, og Dagbladet ser med interesse fram til å følge behandlingen i komiteen.

Styreleder Per Otto Dyb ønsket å ta opp ansettelsesforholdet til administerende direktør Anita Krohn Traaseth, men ble blokkert av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Ministeren sier han grep inn fordi styrelederen selv var på vei ut, og at det kunne være uheldig med utskifting av både styreleder og adm dir. Dyb oppfattet det imidlertid som en rein overstyring fra næringsministerens side, og dermed et brudd på viktige prinsipper for statlig eierstyring - nemlig at politikerne ikke skal detaljestyre selskaper det offentlige har eierinteresser i, men overlate det til styret. Dyd trakk seg derfor fra styreledervervet. Isaksen nekter for å ha instruert Dyb.

Komiteen vil i første omgang forsøke å finne ut hva som har skjedd i vekslingene mellom Dyb og Isaksen. Hva som er blitt sagt, skal være omtalt i en hemmelig logg som Dagens Næringsliv har omtalt - men ikke fått innsyn i. Komiteen ber om innsyn i denne. Det skal de kunne få, selv om den er unntatt offentlighet.

Dette vil kanskje kunne bringe klarhet i om prinsippene for statlig eierstyring er fulgt, eller ikke. Men under overflaten lurer det flere spørsmål i denne saken, som er vel så interessante. Hva var egentlig grunnklaget for å vurdere tilliten til Traaseth?

Innovasjon Norge er et offentlig eid selskap som skal bidra til innovasjon i næringslivet, utvikling i distriktene, til å profilere norsk næringsvirksomhet i utlandet og til å fremme Norge som turistmål. Oljebransjen er en dominerende næringsaktør i Norge, og har også nytt godt av Innovasjon Norges ulike arrangementer og støtteordninger. Det har falt sentrale aktører i denne bransjen tungt for brystet at Traaseth offentlig har gitt tydelig uttrykk for at Norge må forsere overgangen fra fossile investeringer til bærekraftige. I flere reportasjer er det kommet fram at dette kan ha vært blant de utløsende årsakene til at Traaseths tillit skulle vurderes.

Dette har likevel ikke blitt sagt i klartekst, eller fra noe offisielt hold. Dyb har gitt uttrykk for at Traaseth gjennom sin lederstil skaper konflikt og splid.

Også disse spørsmålene er det viktig å få mer innsikt i. Dersom det stemmer at mild kritikk mot oljebransjen og dens dominans diskvalifiserer deg fra ledende stillinger i det offentlige, er vi på ville veier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!