Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hereditary»:

«Dersom du noen gang vil sove igjen, så skal du holde deg unna»

Anmelderne skriver at skrikene i kinosalen nesten er like skremmende som det som foregår på lerretet.

TRAILER: Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at «Hereditary» hadde premiere på Sundance. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For enkelte kinogjengere, er følelsen av å bli skremt ut av sitt gode skinn det som kjennetegner en god filmopplevelse. Disse har nå fått en ny film å se fram til.

Øverst på lista over de kommende skrekkfilmene står nemlig Ari Asters «Hereditary» som hadde verdenspremiere på Sundance-festivalen for litt over ei uke siden.

Regissør Aster, som også står for manus, noterer seg med dette for sin første spillefilm, og skal man tolke de tidlige reaksjonene, vil det bli en skremmende seanse.

De som driver handlingen fremover er Toni Collette («Little Miss Sunshine», «About a Boy», «The Sixth Sense») og Gabriel Byrne («Vikings», «The Man in the Iron Mask», «The Usual Suspects») som ekteparet Graham.

Under filmens tittel på IMDB kan man lese om handlingen: «Graham-familien begynner å gå i oppløsning etter at deres tilbaketrukne bestemor går bort. Selv etter at hun er borte, fortsetter hun å kaste en skygge over familien. Det gjelder spesielt hennes barnebarn Charlie, som hun alltid hadde en uvanlig fascinasjon for ...»

Men i sann skrekkstil er det noe som ikke er som det skal være, og familien tvinges til å utforske de mørke kreftene som er i ferd med å ta over livene deres.

Skrik i kinosalen

Reaksjonene etter den første visninga har heller ikke latt vente på seg.

Thrillist omtaler det som «den mest forstyrrende og skremmende skrekkfilmen på mange år», og presiserer at «skrikene i kinosalen var nesten like skremmende som det som skjedde på lerretet».

USA Todays anmelder skriver om «den mest sinnsyke skrekkfilmen på årevis», og legger til at «dersom du noen gang vil sove igjen, skal du holde deg langt unna».

The Verge melder at filmen har de klassiske scenene hvor man nærmest hopper opp fra kinosetet, men også «en nærmest uutholdelig spenning som får hele salen til å holde pusten.»

The AV Club beskriver filmen som «den mest traumatiske skrekkfilmen på årevis», og Variety sammenlikner den med klassikere som «Rosemary’s Baby» og «The Wicker Man».

STERK KOST?: «KKE(!!!) se denne alene!» advarer Filmweb om traileren til «Insidious 4: The Last Key». Video: United International Pictures Vis mer

Reaksjoner

«Hereditary» har premiere i USA den 8. juni, men den har foreløpig ikke fått noen premieredato på denne siden av Atlanterhavet. Det har heller ikke kommet noen offisiell trailer til filmen.

Under følger noen av reaksjonene fra de som satt i salen under verdenspremieren:

Advarte seerne og kastet opp i kinosalen

Den forrige filmen som fikk tilsvarende mottakelse, var «Insidious 4: The Last Key» da norske Filmweb kom med følgende advarsel til norske kinogjengere:

- Du er herved advart: IKKE(!!!) se denne alene!

Kanskje enda mer ekstreme reaksjoner kom under de første visningene av filmen «Raw». Svenske Peter Steen jobber som frivillig på kinoen Bio Roy i Gøteborg, og kunne fortelle at det var hans verste opplevelse på sju år som festivalfrivillig.

Han beskrev hvordan en mann fikk hjelp til å forlate lokalet av andre gjester. Samtidig måtte han assistere en kvinne «som kom vinglende ut av kinosalen».

- Idet jeg hjelper henne ned trappen hører jeg en kollega rope at to personer er på toalettet og spyr, forklarte kinoarbeideren.

Tross den voldsomme responsen hos mange fikk filmen gode anmeldelser, og britiske The Guardian ga den fire av fem stjerner.

Anmelderen titulerte kritikken på følgende måte: «Jeg besvimte ikke under «classy» kannibalgrøsser, men jeg fikk ikke særlig lyst på lunsj».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!