Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pride 2018:

Dersom Frp virkelig vil vise at de ikke er som før, har de sjansen til å gjøre noe med det nå

Frp har hatt justisministeren i fem år. Ennå er ikke straffeloven endret.

HATKRIMINALITET: Det er ikke samsvar mellom diskrimineringsgrunnlaget i diskriminineringslovverket, og hva som regnes som hatkriminalitet i Straffeloven. Det er bare å sette igang, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra Oslo Pride i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HATKRIMINALITET: Det er ikke samsvar mellom diskrimineringsgrunnlaget i diskriminineringslovverket, og hva som regnes som hatkriminalitet i Straffeloven. Det er bare å sette igang, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra Oslo Pride i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

«Jeg har opplevd større fordommer mot mitt valg av politisk parti, enn mot mitt valg om å skifte kjønn. Folk blir gjerne overrasket over at jeg, med min bakgrunn kan være medlem av og politisk aktiv i Fremskrittspartiet. Og når de blir overrasket, blir jeg overrasket. Hva er det så rart ved at en Skvinne som meg skal føle meg hjemme i et liberalt parti som Fremskrittspartiet? Hvem er det som har fordommer?»

Fra Marianne Nordlis kronikk «Fra jeg var tre år har jeg sett på meg selv som kvinne» i Morgenbladet. Tja, mine «fordommer» mot Frp's syn på transpersoner oppsto 25.6.2008. Det var Dagsrevyen, og NRK intervjuet Reidun og Jeanette fra Forbundet for transpersoner i Norge, i forbindelse med offentliggjøringen av en rapport om diskriminering av LHBT initiert av Barne- og likestillingsdepartementet. Faktisk var dette første gang noen fra forbundet noensinne hadde vært på Dagsrevyen. Så skjer noe helt merkelig.

For når transpersoner skal diskuteres, da er det selvfølgelig viktig for NRK å få en kilde som ikke liker transpersoner til å kommentere saken. Det er jo viktig og balansert, og helt sikkert noe NRK kan gjøre hver gang FRIs leder er på Dagsrevyen, eller for den del talspersoner for kreftsyke, foreldre til psykisk utviklingshemmede eller etterlatteforeningen for Utøya. (Den siste setningen er ironi for den som ikke forsto det). Og kilden er selvfølgelig Frp's kulturpolitiske talsmann på den tiden. Som ikke diskuterer diskriminering av transpersoner. Men som bruker sine 90 sekunder på å gjøre narr av transpersoner, og fargerikt beskriver dem som menn i kjoler på 1.90 og 100 kilo.

Så høy er ikke jeg, og jeg veier nok mer 100 kilo, så klart jeg følte meg litt truffet der jeg satt i skapet fullt av kjoler. Og jeg som i noen få dager hadde følt meg meget vel fordi jeg hadde turt – som den eneste fra vår før så hemmelige forening, å stå på stand i 4 dager på Rådhusplassen under Oslo Pride for FTPN. Et par av dagene til og med i mannsuttrykk, for å vise folk hvordan en transperson også kan se ut. Det korthuset raste fort sammen, gitt. Så jeg lurer skikkelig på hva hun sa til den kulturpolitiske talsmannen under det neste møtet hun traff han på i FrP. Kjeftet du på han? Tok du til motmæle i form av en kronikk i Dagbladet eller i partiavisen? Det kunne vært interessant å vite.

Det var jo ikke sikkert at du var åpen om fortiden din på dette tidspunktet, men hva med etterpå? Eller er det bare sånn at FrP kun liker transpersoner av hennes type? De som har kommet gjennom Rikshospitalets trange nåløye og lever på rett side av kjønnsskalaen etterpå? Og foretrekker å trakassere oss andre i beste sendetid? Dersom FrP virkelig ønsker å vise at de ikke er som for 10 år siden, har de sjansen til å gjøre noe med det nå. FrP har hatt justisministeren i 5 år. Og fremdeles er ikke straffeloven endret, slik at hatkriminalitet mot transpersoner regnes som straffeskjerpende, slik det er for homofile og andre grupper. Det er heller ikke samsvar mellom diskrimineringsgrunnlaget i diskriminineringslovverket, og hva som regnes som hatkriminalitet i Straffeloven. Det er bare å sette i gang.

PS, Sånn for ordens skyld, noen lokale FrP-folk her i distriktet og i omgangskretsen har vært noen av de første som gratulerte meg da jeg kom ut.