Dersom Hitler hadde seiret

Et 650 siders verk med et vell av fakta leder fram til overraskende synspunkter på krigen.

KUNNE VUNNET? Andrew Roberts bringer nye synspunkter på krigens kontrafaktiske muligheter. Her er Adolf Hitler i 1925 etter løslatelsen fra fengselet Landsberg.  Foto: Bundesarchiv in Koblenz / fra boka
KUNNE VUNNET? Andrew Roberts bringer nye synspunkter på krigens kontrafaktiske muligheter. Her er Adolf Hitler i 1925 etter løslatelsen fra fengselet Landsberg. Foto: Bundesarchiv in Koblenz / fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Den britiske historikeren og biografen Andrew Roberts svarer et betinget ja på sitt eget spørsmål om hvorvidt Hitler kunne ha vunnet andre verdenskrig. Men i så fall måtte han overlatt taktikk og tempo til de yrkesmilitære i Wehrmacht.

På et tilsvarende spørsmål om hvem som vant, er svaret ubetinget: Stalin. Eller riktigere: Det sovjetiske folk.

Forfatteren minner om de «oseaner av blod» som ble ofret: Av 50 millioner mennesker som døde under den annen verdenskrig, var 27 millioner fra Sovjetunionen. Fire av fem tyskere drept på slagmarken, falt i øst. Krigens viktigste vendepunkter var Stalingrad og Kursk.

Kardinalfeilen Roberts karakteriserer i klartekst operasjon Barbarossa, angrepet på Sovjetunionen, som Hitlers kardinalfeil; hans nest største feil var krigserklæringen mot USA. En tredje alvorlig tabbe var ifølge Roberts at Hitler i et anfall av forsiktighet lot britene unnslippe fra Dunkerque i 1940 - evakueringen reddet Storbritannia i en svært kritisk fase.

Forfatteren tegner et nyansert portrett av Hitler som øverstkommanderende; føreren var en tyrann med briljant hukommelse og detaljerte kunnskaper om våpenteknikk og statistikk, men forblindet av en katastrofal ideologi; og etter hvert sinnsforvirret ved vissheten om egen undergang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer