Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dersom ikke han vinner MGP, skal jeg spise både katt og kaniner og en eng med løvetann

MGP-finalen 2017 blir tidenes minst spennende. Italia vinner.

VÅR MANN: Italias Francesco Gabbani henter seieren hjem til Italia, derom hersker det ingen tvil - bortsett fra at alt kan skje i MGP. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VÅR MANN: Italias Francesco Gabbani henter seieren hjem til Italia, derom hersker det ingen tvil - bortsett fra at alt kan skje i MGP. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjelden er jeg så sikker i min sak: I kveld går Italia av med seieren. Dersom det ikke skjer, skal jeg spise både katt og kaniner og en eng med løvetann. Dermed ligger årets MGP-finale an til å bli en av tidenes minst spennende og mest forutsigbare. Sist jeg var like sikker i min sak, var da Aleksander Rybak tok seieren til Norge i 2009, og da Storbritannia vant med en av MGPs beste låter noensinne, Katrina and the Waves' «Love Shine a Light» i 1997.

«Occidentali's Karma» framført av Francesco Gabbani er rett og slett en vanedannende lykkepille av en låt. Nå er det ikke noe bare jeg har oppdaget. Det italienske bidraget har ligget øverst på bettinglistene lenge. Dessuten er det opplest og vedtatt av de fleste MGP-ere i alle fasonger og legninger at «Occidentali's Karma» er den uovertrufne beste låte i år.

Francesco Gabbani er 34 år, og er en anerkjent sanger, musiker og låtskriver. To ganger på rad har han vunnet Sanremo-festivalen, som arrangeres i byen Sanremo (San Remo), som ligger ved kysten nær grensa til Frankrike. Sanremo-festivalen er Italias største musikkonkurranse, etablert i 1951 - fem år før Melodi Grand Prix.

Bare smatt på navnet: Francesco Gabbani, det høres ut som en eksklusiv veske eller en parfyme jeg ikke har råd til: Navnet gir også assosiasjoner til en sjarlatan av en kvinnebedårer i en litt tvilsom såkalt kvinneroman, men uansett er det schwung over navnet. Francesco Gabbani, du er vår mann.

Svært gledelig var det at Jowst-douen Joakim With Steen og Aleksander Walmann tok oss til finalen, men vi skal ikke forvente for mye. Men noen jumboplass blir det garantert ikke. Jeg har sagt det før, og sier det igjen: «Grab the Moment» har en flott vokal. Men jeg savner likevel mer intensitet i stemmen, et dynamisk løft i midten og en større utladning mot slutten. Kort sagt mer nerve og intensitet gjennom hele låta.

Norden er greit representert i finalen. Av Sverige, Danmark og Norge er det nok Sverige vil få flest poeng. Greit nok det, selv om jeg personlig ikke synes vårt eget bidrag er noe dårligere. At ikke Island klarte å kvalifisere seg, var synd, fordi den i mine ører er den beste av de nordiske. At Finland ble vraket, applauderer vi. Skitt er skitt, selv om det kommer fra en god nabo.

Israel

ISRAEL: Imri
ISRAEL: Imri Vis mer

Artist: IMRI
Låt: «I Feel Alive»

Bravo, Israel. Skulle ønske det politiske landskapet i jesufødeland var like inkluderende og livsbejaende som denne popperlen. Låta sitter umiddelbart i smørøyet, byr opp til dans og finaleplass.

Polen

POLEN: Kasia Mos
POLEN: Kasia Mos Vis mer

Artist: Kasia Moś
Låt: «Flashlight»

Voldsomt orkestrert ballade med strykere. Her snakker vi om patos i annen potens framført av en halvnaken kvinne som ikke egger på meg så mye som en eneste opphissende følelse. Det skal mer til enn naken hud og vakker kvinne.

Hviterussland

HVITERUSSLAND: Naviband
HVITERUSSLAND: Naviband Vis mer

Artist: Naviband
Låt: «Story of My Life»

Kortreist og lystig fra Hviterussland med folklore & folkrock. Denne gangen har landet valgt å synge på sitt eget språk, presentert med en livsglad duo som får oss til å smile og rope «hey, hey - yeh yeh yeh yeh oh».

Østerrike

ØSTERRIKE: Nathan Trent
ØSTERRIKE: Nathan Trent Vis mer

Artist: Nathan Trent
Låt: «Running On Air»

Gitarpop i Ed Sheeran-landskapet. Personlig kan jeg både styre meg for den britiske rødtoppen og hans østerrikske kloning. Ordinær søt singersongwriter pop vi har hørt før, mange ganger - og vesentlig bedre.

Armenia

ARMENIA: Artsvik
ARMENIA: Artsvik Vis mer

Artist: Artsvik
Låt: «Fly With Me»

Oj oj oj, her snakker vi, dere. Mystisk, dramatisk, pirrende og catchy - samtidig som Armenia klarer å forankre låta i sin egen musikktradisjon. Dette framstår som en audiovisuell totalpakke - og dette kan gå hele veien.

Nederland

NEDERLAND: OG3NE
NEDERLAND: OG3NE Vis mer

Artist: OG3NE
Låt: «Lights and Shadows»

Søstrene Lisa, Amy og Shelley står bak vokaltrioen OG3NE, hvordan det nå uttales eller hva det måtte bety. Dette blir for velprodusert og kalkulert flinkispop for min øregang, strømlinjeformet og like tannløs som bestemora mi.

Moldova

MOLDOVA: Sunstroke Project
MOLDOVA: Sunstroke Project Vis mer

Artist: Sunstroke Project
Låt: «Hey Mamma»

Pop, retro og livlige toner. Boblende og morsomt, sprudlende som champagne og like virksomt som en sterk drink på tom mage. Dette påkaller dansefoten og partyinstinktet, og gir oppdrift til MGP-uka.

Ungarn

UNGARN: Joci Papai
UNGARN: Joci Papai Vis mer

Artist: Joci Pápai
Låt: «Origo»

Ungarn tør, og vinner på det. Her ligger en hjemlig stolt musikktradisjon i bunn, ikke minst med sigøynermusikk som bruser i blodet. Uten å tryne lykkes Joci Papai å lene seg mot rap-tradisjonen.

Italia

ITALIA: Francesco Gabbani
ITALIA: Francesco Gabbani Vis mer

Artist: Francesco Gabbani
Låt: «Occidentali's Karma»

Italia er soleklare favoritter over hele fjøla. Det kan forstå seg, for dette er et deilig skred av en låt som river meg overende og pakker seg rundt meg. Fast og kompakt. En klar vinner - årets beste, uten tvil.

Danmark

DANMARK: Anja
DANMARK: Anja

Vis mer

Artist: Anja
Låt: «Where I Am»

Nei, nå savner jeg Olsen Brothers, heller en gammel dansk enn en ung Anja. For selv om hun synger flott og har et yndig oppsyn, så blir dette bare forferdelig kjedelig. Kan brukes som innsovingsmedisin - eller som mild tortur.

Portugal

PORTUGAL: Salvador Sobral
PORTUGAL: Salvador Sobral Vis mer

Artist: Salvador Sobral
Låt: «Amar Pelos Dois»

Et stykke nostalgi, sjarmerende, deilig og tidløst. Behagelig slentrende og lett uvøren stemning, som å bli dratt inn i en film der jeg selv får være tydelig tilstede. Dette må være årets beste MGP-ballade, en sterk finalist.

Aserbajdsjan

ASERBAJDSJAN: Dihaj
ASERBAJDSJAN: Dihaj Vis mer

Artist: Dihaj
Låt: «Skeletons»

Goth-inspiret pop, kjølig, storslagent og mystisk. Dihaj, som i videoen ikke gjør mye for å framstå tradisjonell MGP-lekker, har en stemme som både er god og som kler låta. Likevel, jeg sitter tilbake med like mye som banken tilbyr meg i renter.

Kroatia

KROATIA: Jacques Houdek
KROATIA: Jacques Houdek Vis mer

Artist: Jacques Houdek
Låt: «My Friend»

En feelgood popballade som plutselig tipper over i et operalandskap, meget forvirrende. Det er personlighetsforstyrrende å synge duett med seg selv i ulike sjangere, noe som bør få alarmklokker til å ringe. Her bør både utøver - og eksponerte - medisineres.

Australia

AUSTRALIA: Isaiha
AUSTRALIA: Isaiha Vis mer

Artist: Isaiah
Låt: «Don't Come Easy»

Et 17 år gammelt sukkertøy som sikkert vil sjarmere mange - både pikehjerter, svigermødre og eurohomser. En stilsikker ballade som både er klassisk og moderne, temmelig tidløs - en god sceneopptreden avgjør mye her. Joda, Australia er så visst blitt en del av Europa.

Hellas

HELLAS: Demy
HELLAS: Demy Vis mer

Artist: Demy
Låt: «This is Love»

En ballade som leter etter de store følelsene, men finner i stedet et masende loppesirkus av et rytmemas. Et noe raskt temposkifte gjør denne teknoballaden til noe uforutsigbart. En garantert ikke-vinner.

Spania

SPANIA: Manel Navarro
SPANIA: Manel Navarro Vis mer

Artist: Manel Navarro
Låt: «Do It For Your Lover»

Landet som vanligvis satser på kvinner i MGP, sender en ung mann med kassegitar og et deilig drops av en låt. Dette er solfylt, behagelig og så døsig reggaelaidback. Spania er direkte i finalen, og dette er fortjent.

Norge

NORGE: Jowst
NORGE: Jowst Vis mer

Artist: Jowst
Låt: «Grab The Moment»

Moderne melodiøs poplåt. Det den mangler med særpreg, tar den igjen med en snikende og passe sløy beat. Den er litt som slangen i paradis, en kameleon, litt deilig og passe pirrende. Men noen pallplass blir det neppe.

Storbritannia

STORBRITANNIA: Lucie Jones
STORBRITANNIA: Lucie Jones Vis mer

Artist: Lucie Jones
Låt: «Never Give Up On You»

Popens og rockens fødeland, den moderne populærmusikkens vugge - Storbritannia - tar i hvert fall ikke MGP på alvor. Et kontinent som bør kunne levere fra øverste hylle, sender en doggybag med gamle matrester.

Kypros

KYPROS: Hovig
KYPROS: Hovig Vis mer

Artist: Hovig
Låt: «Gravity»

Det er noe med de tunge, mørke rytmene som virker nærmest hypnotisk. Det er de som fester seg, ikke melodien, som er langt mer anonym. Hovig har en stemme som bærer, og det er friskhet i denne monumentale produksjonen.

Romania

ROMANIA: Ilinca ft. Alex Florea
ROMANIA: Ilinca ft. Alex Florea

Vis mer

Artist: Ilinca ft. Alex Florea
Låt: «Yodel It!»

Nei, nå har'em begynt å jodle i Romania, også. Utysket har spredt seg fra alpene og østover. Denne duoen blander dette med rapping, og selv om det bidraget noen fengende over seg, blir det noldus. En låt jeg elsker å hate. Men finaleplass blir det.

Tyskland

TYSKLAND: Levina
TYSKLAND: Levina Vis mer

Artist: Levina
Låt: «Perfect Life»

Middelmådig minus, ikke noe mer enn greit under tvil - et anglosaksisk valg fra Tyskland. Søtt med et viss anslag, men det tar aldri av. En ung jente som vil, men som ikke har kraft til å gi liv til låta.

Ukraina

UKRAINA: O.Torvald
UKRAINA: O.Torvald Vis mer

Artist: O.Torvald
Låt: «Time»

Den eneste anstendige rockeren i årets europeiske MGP-finale, og det er vertslandet som står for det. Bandet står på vridde metallrester mens flammene slikker rundt, litt inspirert av Muse, men når ikke opp i den divisjonen.

Belgia

BELGIA: Blanche
BELGIA: Blanche

Vis mer

Artist: Blanche
Låt: «City Lights»

Et stort gjesp. Har må artisten tre fram og ta eierskap noe som skal forestille et musikalsk uttrykk. Anonymt og pregløst. Her står uttrykket og framførelsen i veien for ideen. Dette kunne vært noe, men tværes ut i kjedsommeligheten.

Sverige

SVERIGE: Robin Bengtsson
SVERIGE: Robin Bengtsson Vis mer

Artist: Robin Bengtsson
Låt: I Can't Go On»

Boy med band, eller dansere - uten at det er boyband. Kalkulert og dyktig, slik bare Sverige kan. Catchy og likandes, men også glatt. En stemmesanker, kan Sverige med denne ta seieren hjem - for sjuende gang?

Bulgaria

BULGARIA: Kristian Kostov
BULGARIA: Kristian Kostov Vis mer

Artist: Kristian Kostov
Låt: «Beautiful Mess»

Kan bli en joker. Sangstemmen og framførelsen står til gull. Unggutten serverer musikk i sakte film, en slags ballade - et musikalsk uttrykk som renner som en langsom elv i et svart/hvitt-landskap. Estetisk.

Frankrike

FRANKRIKE: Alma
FRANKRIKE: Alma Vis mer

Artist: Alma
Låt: «Requiem»

Det går på engelsk og fransk, sunget av en vakker, ung og sjarmerende kvinne. En liten antydning fransketnisk særpreg, men dette var ikke imponerende. Jeg greier ikke å få tak på melodien.