Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Design er ikke bare pene vaser

Derfor trengs det flere som kan skrive om det. Vips: Konkurranse!

DESIGN ER OVERALT: Utviklingen av smartphones og patentslagsmålene mellom gigantene i bransjen, er ett eksempel på hvordan design er sammevevd med viktige samfunnsspørsmål. Utviklingen av offentlige tjenester på nett er et annet. Nå kan du vinne 10 000 kroner på å skrive om design. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
DESIGN ER OVERALT: Utviklingen av smartphones og patentslagsmålene mellom gigantene i bransjen, er ett eksempel på hvordan design er sammevevd med viktige samfunnsspørsmål. Utviklingen av offentlige tjenester på nett er et annet. Nå kan du vinne 10 000 kroner på å skrive om design. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

(Dagbladet): Når en by skal fortettes, markagrensen trues eller ett tettsted utvikles, mangler det ikke på arktekter som har sterke meninger om det, men når alt fra offentlige nettstrategier til helsetjenester utformes er det langt mellom rikssynesrene fra designfeltet som stiller til debatt.

Derfor inviterer stiftelsen Norsk Form til kronikkonkurranse. Den beste teksten om design blir trykket i Dagbladet mens skribenten får 10 000 kroner i premie.

- Designere er inne i viktige prosesser i samfunnsutviklingen. Derfor er det viktig at design tar sin plass i samfunnsdebatten, sier Leif Verdu-Isachsen, fagsjef for design i Norsk Form.

Med konkurransen vil han gi nye stemmer et dytt ut i offentligheten. Målet er at viktige beslutninger om kvalitet og brukervennlighet som berører oss alle blir diskutert like heftig som avgjørelser innen arkitektur og byutvikling.

- Det er ikke bare de bygde omgivelsene som er viktige for folks liv. Tenk for eksempel på hvordan offentlige tjenester på nett utformes, er de tilgjenglige for alle? Eller på klimautfordringene: Hvor viktig vil ikke design og innovasjon bli for å hjelpe oss som samfunn å endre forbruksmønster. Ofte tas det viktige beslutninger i lukkede rom, og de blir gjerne begrunnet økonomisk, ikke ut fra kvalitet, sier han.

Ingen andre skal ha skylda enn designerne selv.

- Vi har som fag vært for innadvendte og for lite flinke til å engasje oss offentlige diskusjoner basert på vår innsikt om bruk, brukere og kvalitet. Det sier sitt at selv om design er et hundre år gammelt fag, må vi fortsatt starte innlegg med å forklare hva design er for noe. Designere skaper pene objekter, men design er også forskjellen på Apple og Samsung, og design er i økende grad brobygger mellom stadig mer komplekse systemer og oss enkeltmennesker, sier han.

Har du meninger om design? Skriv inntil 6000 tegn, legg ved et bilde av deg selv om send til debatt@dagbladet.no innen 15. november for å delta i konkurransen (fristen er utsatt fra 1. november, red.anm.).

SAVNER STEMMER: Leif Verdu-Isachsen i Norsk Form håper kronikk-konkurransen kan gi flere designinteresserte et dytt ut i offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SAVNER STEMMER: Leif Verdu-Isachsen i Norsk Form håper kronikk-konkurransen kan gi flere designinteresserte et dytt ut i offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media