Design for alle

Design for alle innebærer løsninger som likestiller alle brukere og dermed ikke stigmatiserer funksjonshemmede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvordan gjøre bygninger tilgjengelige for enhver bruker? SINTEF-rapporten «Opera for alle» handler om dette. Den gir anbefalinger for det nye operabygget i Oslo og har fanget medias interesse. Det setter vi pris på, for begrepet tilgjengelighet fortjener oppmerksomhet. Til nå har mange byggherrer løst problematikken ved å føye til ekstraløsninger for funksjonshemmede. Motstykket er en trend som har fått merkelappen «design for alle».

Denne tilnærmingsmåten innebærer at det søkes etter løsninger som enhver kan benytte - løsninger som med andre ord likestiller alle brukere og dermed ikke stigmatiserer funksjonshemmede. Den krever at tilgjengelighet «bakes inn» alt på tegnebrettet. Slik reduseres behovet for kostbare «etterpåtiltak». Med design basert på denne tankegangen er det også mulig å unngå den estetiske forringelsen av bygg som kan følge med tilleggsløsninger beregnet på bevegelseshemmede. God tilgjengelighet behøver derfor ikke begrense god formgivning, slik mange tror.

Direkte feil er også den utbredte oppfatningen at tilgjengelighet handler om særordninger for enkelte grupper i befolkningen. Tilgjengelighet er et felles gode som tar hensyn til hele menneskets livsløp. Et eksempel er inngangspartier, hvor trapper er erstattet med svake skråplan, ramper eller heis. Dette er løsninger som letter tilgjengeligheten ikke bare for rullestolbrukere, men også for barn, eldre og folk med barnevogn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer