DESIGNER BABY: Det er helt fint hvis det er slik at Kanye og Kim har designet sitt eget guttebarn, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Reuters/Lucas Jackson
DESIGNER BABY: Det er helt fint hvis det er slik at Kanye og Kim har designet sitt eget guttebarn, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Reuters/Lucas JacksonVis mer

Designer-arvingen

Kanye og Kim spiller Gud. Det er helt greit.

Kommentar

Superparet Kanye West og Kim Kardashian venter et guttebarn. Vi gratulerer. Før du stopper å lese, dette er ikke enda en kjendissak, men et spørsmål om to grunnleggende tema: Gud og moral.

Barnet er nemlig et resultat av design, såkalt in vitro fertilisering. Men ikke nok med det. Rykter skal ha det til at kjønnet var bestemt på forhånd. 34-år gamle Kim skal utelukkende ha fått implementert gutteembryoer. Paret har benektet ryktene, men de moralske dilemmaene gjenstår.

Nyheten har nemlig ikke bare skapt stor pågang hos fertilitetsklinikker fra håpefulle som ønsker å bestemme barnets kjønn. Mange frykter også at vi er på vei mot et dystopisk sorteringssamfunn hvor mennesket tar rollen som designer. Bør vi bekymre oss?

En måte å nærme seg problemstillingen på er om handlingen tilfredsstiller de krav vi stiller til andre handlinger. En grunnregel i liberale samfunn er kardemommeloven: Så lenge du ikke skader andre kan du gjøre det du vil. Skader du andre, kan det derimot være grunn for å begrense handlingene dine.

Å bestemme kjønnet på barnet ser ut til å passere kardemommelov-testen.

Barnet vil antakeligvis ikke lide av at det ble gutt og ikke jente. Heller ikke parets eksisterende datter, North, vil trolig lide av å få en lillebror framfor en lillesøster. Samfunnets resterende medlemmer kan heller ikke påberope seg skade.

Noen vil selvfølgelig rynke på nesa over at ekteparet påtar seg Guds rolle. Det er ikke første gang for Kanye West. Men leger leker Gud hver dag uten at noen ser ut til å bry seg. Og de fintfølende konservative plages også av at homofile får lov til å gifte seg, uten at vi da tillegger deres religiøse overbevisning vekt.

Men kan skaden være av mer subtil art? Ifølge en kilde nærme paret elsker Kanye — mannen med det lett oppblåste egoet — sin datter, men han ønsker seg også en «arving».

Sender Kanye dermed et signal om at jenter ikke er like verdige arvinger som gutter? Sett i sammenheng med situasjonen i andre deler av verden hvor jentebarn blir valgt bort til fordel for gutter, kan man lure på om Kanye og Kim gjør det enda vanskeligere å være kvinne i denne verden.

Men stopp en hal. Det er ikke dårlige forbilder som gjør at foreldre ønsker seg gutter i Kina og India. Bak ligger grunnleggende urettferdige samfunnsforhold som gir gutter fordeler. I vestlige land er ikke det tilfellet — i det minste ikke i tilstrekkelig grad til å påvirke foreldrenes valg.

The Fertility Institute i USA har 8000 foreldre i databasen sin. 50,5 prosent av dem valgte jentebarn og 49,5 prosent valgte gutt. Kanye og Kim vil ikke påvirke denne fordelingen. Og Kanyes tullete arvingpreik er ingenting mot måten han omtaler sin «trophy wife» på, uten at noen vil begrense hans rett til å være musiker.

Design er kommet for å bli. Kjønn er bare starten. Som Kanye sier det: «There's no way to slow down».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.