Desperasjon som griper

Så desperat godt kan det gjøres. I «Monster\'s Ball» slår fortvilelsen oss midt i fleisen.

Oscar-vinner Halle Berry og Billy Bob Thornton gir oss to forkomne menneskers skjebner sårt og hudløst i nedstrippet regi av Marc Forster.

Det er en usannsynlig allianse: Den rasistisk anlagte bøddel Hank Grotowski forelsker seg i Leticia Musgrove, enken etter en mann (Sean Combs) han nettopp har henrettet i den elektriske stolen. Han kommer fra generasjoner av sørstatsbødler, har en hatefull far og en ulykkelig sønn (Heath Ledger) han ikke kommuniserer med. Hun er en hardt rammet kvinne i stadig pengenød, har et ensomt, fedmeplaget barn og vet ingenting om Hanks yrke, idet hun velger å innlate seg med ham.

Et forhold på tvers av rasene i de fortsatt fordomsfulle Sørstatene er ingen enkel sak, men her handler det først og fremst om å søke hverandres trøst under fortvilte omstendigheter, for mennesker som kanskje kan gjøre hverandre godt.

Knapt og vondt

Det er ingenting overflødig i Forsters film, heller ingenting for lite - verken i manus, billedspråk eller omkringliggende elementer så som fint brukt musikk. Fortellerstilen er knapp, regissøren unngår elegant de fellene som kunne ha oppstått under avdekkingen av sine personers hemmeligheter.

Dialogen er en egen sak - også den til det ytterste nedstrippet. Her er replikker, særlig fra Thorntons Hank, så korte og vonde at halsen snører seg sammen. De forteller også oseaner om et livs oppdemmet ulykkelighet.

Seier

Begge hovedrolleinnehavere leverer fint avstemte, helt troverdige portretter. For Berry er Leticia-figuren en stor seier. Verd også å legge merke til unge Coronji Calhoun i rollen som hennes sønn - helt overbevisende i en definitiv utfordring av en jobb.

«Monster\'s Ball» er et engelsk uttrykk for en siste fest for en dødsdømt person. Her blir vi sittende og ønske filmens mennesker alt liv under en gripende kinokveld.

USANNSYNLIG KJÆRLIGHET: Halle Berry og Billy Bob Thornton leverer hudløst troverdige tolkninger av enken Leticia Musgrove og bøddelen Hank Grotowski i «Monster\'s Ball» - om kjærlighet skapt av bunnløs fortvilelse.