Desperat blakk

«Jeg snakker ikke om blakke perioder og midlertidig innstramming av livremmen - men om en konstant, knugende, nærmest kvelende pengemangel som forgiftet sjelen min og holdt meg i en tilstand av evig panikk.» Slik beskriver Paul Auster (55) sine strevsomme år i begynnelsen av karrieren. Alt han rørte ved mislyktes - ekteskapet, forfatterskapet og framfor alt: pengene. Forholdet til penger var slapt, svevende og fullt av motsetninger.

  • Dette forteller Auster om i boka «Fra hånd til munn», som kom i 2000. Dette er en selvbiografisk essaysamling fra hans unge og fattige år. Boka gir et morsomt perspektiv på den feterte suksessforfatteren som kommer på besøk til Norge over helga.
  • I dag er Paul Auster et stort litterært navn, bøkene hans er oversatt til 20 språk og han har et tallrikt publikum i USA og i Europa. Han debuterte som lyriker midt i de fattige åra. Fart i karrieren ble det først da den selvbiografiske romanen «Ensomhetens grunn» kom i 1982, og det store gjennombruddet kom med «New York-trilogien» i 1990. Nå bor han med sin norske forfatterkone Siri Hustvedt i Park Slope i Brooklyn og er neppe blakk lenger.
  • Auster vokste opp i New Jersey, og også der spilte pengene en hovedrolle. Foreldrene hadde brutalt forskjellige syn på pengebruk, og ekteskapet deres sprakk på det grunnlaget. I boka forteller han videre om studieår på Columbia-universitetet i New York hvor han treffer en original som vil knuse den amerikanske økonomien ved å dele ut penger. Ved å drysse 15000 dollarsedler utover Manhattan regnet han med at respekten for verdien i papirpenger ville bli knust. Det skjedde ikke.
  • I Paris levde Auster på smuler, «i hverdagslivet marginaler», og gikk ned ti kilo. Der ervervet han seg en kapital, det franske språket. Dermed kunne han tjene noe på å oversette. Han og kona Lydia oversatte sammen. Kjedelige og dårlige bøker som de rev i to og oversatte halvparten hver. Det var dårligere betalt enn å flippe hamburgere, men det var tross alt åndsarbeid. I perioder var de så pengelense at de vurderte å dyrke meitemark til agn i kjelleren.
  • I et desperat forsøk på å få tak i penger konstruerte Auster et kortspill av baseball. Ingen ville ha noe så umoderne. Siste fortvilte forsøk på å skaffe inntekt var å skrive en kriminalroman. Den kom til å handle om et selvmord og nådde aldri bokhandlerdiskene. Opplaget ble liggende og støve ned på et lager i Brooklyn. «Trolig ligger det der ennå,» skriver Auster.

Du kan treffe Paul Auster ved flere anledninger i Oslo denne uka. Sjekk hvor og når med Dagbladet.nos utelivstjeneste Fredag!

AKTUELL: Den amerikanske forfatteren Paul Auster kommer til Norge i neste uke.