Drittjobb: Ethan Hawke spiller Sully, en ikke så veldig smart fyr som drømmer om å gjøre noe annet enn å kjøre septikbil i Little New York.
Drittjobb: Ethan Hawke spiller Sully, en ikke så veldig smart fyr som drømmer om å gjøre noe annet enn å kjøre septikbil i Little New York. Vis mer

Desperat Hawke

Little New York er en film som fungerer helt utmerket - så lenge man ikke tenker så godt etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||For store deler av verden er New York ensbetydende med Manhattan. Av de fire andre bydelene, Brooklyn, Queens, Bronx og Staten Island, er det sistnevnte den som har lavest status — tilsynelatende også for dem som bor på øya lengst sørvest i New York City. Det er i hvert fall det dette dramaet om gangstere, septiktanktømmere, slaktere — og brutal død — påstår.

Døvstum og eiegod
Filmen er delt i tre. Det handler om smågangsteren som går med urealistiske drømmer om å få monopol på all organisert kriminalitet i bydelen. Om den døvstumme og eiegode slakteren som motvillig hjelper den lokale mafiabossen med å kvitte seg med lik. Og til slutt handler det om Sully som ikke den skarpeste kniven i skuffen. Men han er i det minste kjapp nok til å skjønne det sjøl. Når kona hans endelig blir gravid, er han engstelig for at avkommet skal arve hans begrensede IQ. Han forsøk på å løse det problemet er det som setter i historien i gang og knytter de tre elementene sammen.

Pulp Fiction
Det er ingen tvil om at man som tilskuer må gi store deler av de mer kritisk anlagte små grå fri en stund, manuset til regidebutant James DeMonaco knaker kraftig i sammenføyningene. Men jeg tenkte ikke så mye på det mens jeg så filmen. Det sier noe om filmens andre bestanddeler.
Jeg har sans for formen. Den er kanskje ikke så veldig original, vi har sett det før i «Before the Devil Knows You?re Dead», «Sin City» og selvfølgelig «Pulp Fiction», for å nevne noen andre krimdramaer uten tradisjonell lineær fortellerstruktur. En slik struktur kan virke forvirrende, men det skjer ikke her.

Unge, desperate menn
«Little New York» er flott fotografert og til dels svært bra spilt. Spesielt utmerker Ethan Hawke seg. Han har gjort unge, desperate menn til sin spesialitet og det står respekt av hans tolkning av septiktanktømmeren som drømmer om en bedre framtid for seg selv og sin lille familie. Hawke har uten tvil en stor del av æren for at filmen blir såpass severdig. For severdig er den absolutt. Bare ikke tenk så veldig godt etter underveis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer