Anmeldelse: av Bård Torgersen - «Lengter Knuser Slår»

Desperat om en fortapt generasjon

Desperat bok om en fortapt generasjon.

MANGFOLDIG: Bård Torgersen er utdannet tømrer, og er en sentral musiker innen rave og elektronika. Han har også jobbet på Westerdals Oslo Act som førstelektor. Han debuterte i 2005 med romanen «Alt skal vekk» og har siden utgitt sju diktsamlinger og kommer nå med sin åttende roman. Foto: Anders Grønneberg
MANGFOLDIG: Bård Torgersen er utdannet tømrer, og er en sentral musiker innen rave og elektronika. Han har også jobbet på Westerdals Oslo Act som førstelektor. Han debuterte i 2005 med romanen «Alt skal vekk» og har siden utgitt sju diktsamlinger og kommer nå med sin åttende roman. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden debutromanen «Alt skal vekk» i 2005, har Bård Torgersen utforsket forholdet mellom selvdestruksjon og overlevelse.

Torgersens litterære arsenal er som et kruttlager. Det skal bare en kreativ episk gnist til for å få det hele til å eksplodere. «Lengter Knuser Slår» er en i formen en klassisk oppvekstroman; en historie om rotløs ungdom på Rykkinn, blokkmiljøet i det ellers villabebygde Bærum.

Fortellingen og miljøet er som en vestkant-versjon av Christopher Nielsens tegneserier om narverne på østkanten av byen. Tidsrammen spenner fra seint 1970-tall med 1.mai-opptøyer på Karl Johan til et stykke utpå 1980-tallet, uten at dette er spesifisert.

Desperat flukt

Hovedpersonen Einar er fra første setning på flukt. Noen er etter ham, antagelig politiet, som et sted blir kalt for «leiesoldater». Einar er skadd i armen etter å ha knust en diger glassrute, men hva som ellers har foregått får vi ikke vite før mot slutten av fortellingen.

Foruten Einar, er sentrale aktører kameraten og forbildet Daniel, den brutale politimannen Bergli, pederasten Igor Stavinsky og en blond jente fra en villa i Lommedalen. Ellers vrimler det av personer som fyker ut og inn av historien, på Rykkinn, i Oslos freakermiljøer, på konsertstedet Expressen, i uteliggermiljøer i Athen og så videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer