«Desse helvetes hyttefolka»

Hyttemannen er den nye bygdemannen. Eller er han det?

UNDER YTA: - Vi liknar meir og meir på kvarandre, deltidsinnbyggjaren, hyttemannen og dei fastbuande. Men under yta skimtar vi enno dei kulturelle forskjellane, skriv artikkelforfatteren, som er redaktør i Syn og Segn. Foto: Shutterbox
UNDER YTA: - Vi liknar meir og meir på kvarandre, deltidsinnbyggjaren, hyttemannen og dei fastbuande. Men under yta skimtar vi enno dei kulturelle forskjellane, skriv artikkelforfatteren, som er redaktør i Syn og Segn. Foto: ShutterboxVis mer

Eg er saman med bestefar min, og noko irriterer. Ein hyttemann har teke seg til rette. No går han galant over stølsjordet, vel vitande om at slikt må ein gud forby ikkje gjere.

Det vart sjølvsagt ikkje sagt noko, ikkje til hyttemannen. Småbrukarar konfronterer sjeldan. Ved glaskarmen renn ukvemsorda.

Det er forskjell på folk. Pussig nok snakkar vi sjeldan om det. Noreg er eit egalitært land, har vi lært. Men ulikskap og klassemotsetningar finst også i samfunn med høg grad av likskap. Sjølvsagt finst det forskjellar også her.

På fjellet, til dømes. Eg er såpass vaksen at eg hugsar restane av den gamle stølskulturen. Av bestemødrene i stølstrøa og dyra på beite. Av handmjølking, separator og avkjøling i bekken. I skogteigen eller på ei tomt nedst på vollen bur hyttefolket, byfolket, framandfolket, dei utanbygdes.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.