Dessertgenerasjonen

 • Glasurgenerasjonen (Dina)
 • Krigsgenerasjonen (Gunnar «Kjakan» Sønsteby)
 • Dessertgenerasjonen (Anne Marie Ottersen)
 • Generasjon X (Erlende Loe)

  SKUESPILLER


  Anne Marie Ottersen spilte en av hovedrollene i Anja Breiens «Hustruer», som var en typisk film om 68-generasjonen. Hun forstår godt dessert-betegnelsen, som blir brukt om hennes generasjon.

  - Vi fikk jo ta del i en velstand som var fremmed for våre foreldre da de vokste opp. Dessuten var vi på mange måter den første ungdomsgenerasjonen, og det var jo veldig spennende! Alt ble lagt til rette for oss, vi skulle få fine skolebøker og nyoppussede skoler. Jeg registrerer at prioriteringene er annerledes nå. Da jeg var innom Majorstua skole forleden ble jeg sjokkert over hvor nedslitt og møkkete det var.

  - Hva kjennetegner din generasjon?

  - Hele samfunnet skulle fornyes etter krigen og vi vokste opp i takt med tiden. Det gikk framover og oppover. Og vi så med optimisme på hva vi kunne utrette for å gjøre verden til et bedre sted. Men alt var ikke bare rosenrødt, det var vanskelig å komme inn på utdannelser og få seg et sted å bo, akkurat som for dagens ungdom. Andre ting som kjennertegner vår ungdomstid er kvinnefrigjøringen og oppblomstringen av den politisk bevisstheten.

  - HVA TENKER


  du om generasjonene før/etter deg?

  - Da jeg leste om denne glasurgenerasjonen i avisa måtte jeg flire litt i munnviken. Disse tingene får hver eneste ungdomgenerasjon høre. Og ungdommen blir alltid like irritert. Jeg tror at den generasjonen som kom rett etter oss, hadde det ganske tøft. Framtidsutsiktene var ikke like lyse og de var mindre optimistiske enn oss. Jeg tror mange var ganske deprimerte. Men i dag tror jeg ungdommen har det ganske morsomt igjen.

  GLASURGENERASJONEN


  kalles også curlinggenerasjonen, fordi foreldrene deres har løpt foran og pusset bort all motstand. - Har du gjort livet veldig enkelt for dine barn?

  - He-he, vi har vel prøvd på det, men det er ikke så lett. Det er jo ikke den ting jeg ikke ville gjort for mine barn. Jeg tror dagens unge merkes av foreldrenes tidsklemme, og det kan hende at de mange materielle godene er et utslag av dårlig samvittighet.

  Ottersen er bekymret for dagens høye krav om vellykkethet.

  - Den biten er mye verre enn i vår ungdom, selv om vi gjorde mye rart med utseendet vårt, vi også. Jeg er redd dagens unge jenter er i ferd med å miste mye av det jeg selv var med å kjempe for. Mitt råd til unge jenter er: demp kravene til dere selv.

  - Hvis du får igjen for mye vekslepenger i kassa, leverer du pengene tilbake?

  - Ja, jeg ville levert dem tilbake. Jeg gidder ikke gjøre meg til tyv for den slags.


  <> Dessertgenerasjonen <> Også kjent som: 68-generasjonen, etterkrigsgenerasjonen, babyboomerne.

  Ordforklaring: «Generasjon som får alle fordeler gratis, som et (oftest lite påaktet) resultat av tidligere generasjoners slit og kamp. Betegnelsen ble visstnok brukt første gang 1966 i Arbeiderbladet, om 1960-årenes arbeiderungdom» (Store Norske Leksikon).

  Omfatter: Folk født i etterkrigsårene - og utover. «Den såkalte 68-generasjonen har blitt til et sort hull som suger alt til seg», ifølge prof. Ivar Frønes.

  Representanter: Vibeke Løkkeberg, Jan Erik Vold, Lillebjørn Nilsen, Ingebrigt Steen Jensen, Dag Solstad, Tron Øgrim, Gerd Liv Valla, Kaci K. Five.

  Stikkord: Solidaritet, studentopprør, radikalisering, Kambodsja, Vietnam, seksuell frigjøring, nei til BH, nei til EEC, hippiebevegelse, Che Guevara, kibbutz.

  Kulturelle impulser: Woodstock, «Hustruer», Mao, LSD, fransk film, Bob Dylan, Beatles eller Stones.

  Sitat: «This used to be a helluva good country. I can\'t understand what\'s gone wrong with it.» Jack Nicholson i «Easy Rider»


 • Glasurgenerasjonen (Dina)
 • Krigsgenerasjonen (Gunnar «Kjakan» Sønsteby)
 • Dessertgenerasjonen (Anne Marie Ottersen)
 • Generasjon X (Erlende Loe)
<B>SEKSTIÅTTER:</B> - Jeg er redd dagens unge jenter er i ferd med å miste mye av det jeg selv var med å kjempe for. Mitt råd er at de må dempe kravene til seg selv, sier Anne Marie Ottersen.