FAIR PLAY? Dessverre har vi møtt lag hvor treneren står og skriker «spark de ned» til sine spillere, gjennom hele kampen, skriver en anonym pappa og fotballtrener for et guttelag. Foto: NTB Scanpix
FAIR PLAY? Dessverre har vi møtt lag hvor treneren står og skriker «spark de ned» til sine spillere, gjennom hele kampen, skriver en anonym pappa og fotballtrener for et guttelag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dessverre er det gode grunner til at Norges Fotballforbund innfører foreldrefri sone

Overivrige foreldre som står og skriker og hoier er hverdagskost for en fotballpappa.

Meninger

Norges Fotballforbund innfører foreldrefri sone var overskriften i de fleste aviser på fredag. Reaksjonene uteble ikke. «Det er ille at det har gått så langt at det er nødvendig» var en av mange reaksjoner på jobben. Dessverre har det vært slik lenge. Jeg er trener for sønnen min på sju år, og i klubben hvor laget spiller er det allerede praksis med foreldrefri sone.

La meg forklare hvorfor, med et eksempel fra en helt vanlig fotballtrening for en sjuåring. På en trening kommer en gutt bort for å be om hjelp til å knyte lissene. Mens jeg står og hjelper han, kommer to gutter bort for å mase om å få stå i mål. Før jeg har fått forklart dem at det er kun én som kan stå i mål om gangen, har det brutt ut slåsskamp mellom tre gutter som ikke blir enige om hvem som skal ta corneren. Når jeg endelig har fått skapt fred mellom slåsskjempene, har resten av gjengen gått på sidelinjen for å drikke saft, de trodde det var pause. Guttene spiller og har det gøy, og vi legger ikke altfor mye alvor i det. Kontrasten er stor til kamp hvor foreldrene står med stoppeklokke for å sikre seg at sønnen får like mye spilletid som de andre. Overivrige foreldre som står og skriker og hoier, og skal bry seg om alt fra a til å.

Dessverre har vi møtt lag hvor treneren står og skriker «spark de ned» til sine spillere, gjennom hele kampen. Dessverre har vi møtt lag som kommer med 12 spillere hvor av keeper + to av gutta spiller hele kampen, mens de åtte andre spillerne rullerer på de to siste plassene. Dessverre må vi ofte be foreldre roe seg ned, og trekke seg unna laget. Dessverre er nok ikke min hverdag som fotballtrener og fotballpappa unik, det finnes nok verre eksempler. Dessverre må Norges Fotballforbund innføre foreldrefri sone og dessverre er det gode grunner til det.