Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dessverre har vi veldig mye misunnelse her i landet

Selvaag-familien synes folk burde være glade for Christian Ringnes' skulpturpark.

SELVAAG-KLANEN: Fra venstre: Gunnar Frederik Selvaag, Ole Gunnar Selvaag og Olav H. Selvaag. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
SELVAAG-KLANEN: Fra venstre: Gunnar Frederik Selvaag, Ole Gunnar Selvaag og Olav H. Selvaag. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer

Fredag åpnet skulpturparken utenfor det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo. Parken er den siste i rekken av skulpturer som milliardærfamilien Selvaag har plassert i det offentlige rom.

- Vi kjøper ikke kunst for å selge det videre. Jeg følger ikke engang spesielt nøye med på prisutviklingen. Det mye mer givende å kunne dele kunstopplevelser med andre ved å gjøre det tilgjengelig for folk, sier Olav H. Selvaag til Dagbladet.

- Har ikke gjort jobben - Hva tenker dere om statens innsats for kunstformidling?

- Det er ærlig talt ikke mye å skryte av, sier han.

Bror Gunnar Frederik Selvaag er enig.

- At de er mer beskjedne angående samtidskunsten er i og for seg greit. Det offentliges oppgave er å sikre den nasjonale kunst-arven, som for eksempel Munch, men der har de på ingen måte gjort jobben sin, sier han.

200 millioner De to brødrene har fått kunsten inn fra barnsben av. Deres bestefar, boligutbygger Olav Selvaag, begynte i sin tid å utsmykke boligområdene med skulpturer, et tiltak brødrenes far, Ole Gunnar Selvaag, har videreført.

Ole Gunnar Selvaag anslår at de har plassert ut rundt 500 skulpturer som nå har en verdi på i hvert fall 200 millioner kroner. Blant de mer kjente skulpturprosjektene er Peer Gynt-parken på Løren i Oslo.

Den siste tiden har bemidlede personer som ønsker å stille ut kunst i offentligheten vært et hett tema. Både Petter Olsens Munch-prosjekt i Vestby, og spesielt Christian Ringnes planlagte skulpturpark på Ekeberg, har skapt rabalder.

- Misunnelse - Er det vanskelig å gi bort kunst i Norge?

- Det er et stort spørsmål, sier far Selvaag.

- Vi har ikke opplevd det, men begge de du nevner har kommet med store gaver til allmennheten. Og selv om det har vært i områder som har vært dårlig skjøttet og brukt av svært få, har det kommet sterk kritikk. Dessverre har vi veldig mye misunnelse her i landet, sier han.

- På hvilken måte?

- Oljepengene gjør at det er svært få som lider noen nød, men likevel er man alltid ute etter folk som gjør det bra. Når noen ønsker å dele av det de har oppnådd, vil man ikke ha noe av det. Jeg synes det er en merkelig holdning. Folk burde vært glade.

Kunst for folket - Dere har fått litt kritikk for å plassere ut for mye figurativ kunst?

- I boligområdene vi har bygget ut bruker vi mye figurativt - det gir mer spontane, gode opplevelser. Vår oppgave er ikke å oppdra folk, vi skal gi glede. Det er poenget. Vi setter ikke ut skulpturer i boligområdene for å tilfredsstille kuratorer og kritikere, sier han.

- Har du forståelse for at folk kan se på det som galskap å bruke hundrevis av millioner på kunst, som for eksempel «Skrik»?

- Det er jo en form for galskap. Helt klart. Men det sier noe om hvor mye ikke-materielle opplevelser er verdt for mennesker. Interaksjonen mellom hva kunstneren vil formidle og det publikum opplever er det er vanskelig å sette en verdi på.

- La ungene leke Bak oss har noen barn tatt i bruk skulpturene på Tjuvholmen som lekestativ. Fraværet av sikkerhetsmatter ville fått en curling-forelder til å sette macchiatoen i halsen. Ole Gunnar Selvaag smiler fornøyd.

- La nå for all del ungene leke på noen av skulpturene. Det er snart den eneste måten de kan få slått seg litt på. Det tror jeg bare er sunn lærdom.  Unntaket er selvfølgelig der skulpturene ikke tåler denne behandlingen. Det vil vi sørge for å gjøre klart for publikum. Dette må dessverre settes inn fordi særlig den hvite marmorskulpturen av Anish Kapoor vil skades av klatring, skitne sko, svette og lignende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media