KATASTROFE: Troféjakt handler om underholdning, maktdemonstrasjon og dominans. Det er en følelsesbasert industri, hvor følelsen av å kunne dominere og ta livet fra et kraftfullt dyr er tilfredsstillende. Samliv med store, ville dyr er ikke konfliktfritt, og det er naturligvis meningsforskjeller om hvordan menneskenes forhold til dem skal være. Foto: Brent Stapelkamp/Polaris
KATASTROFE: Troféjakt handler om underholdning, maktdemonstrasjon og dominans. Det er en følelsesbasert industri, hvor følelsen av å kunne dominere og ta livet fra et kraftfullt dyr er tilfredsstillende. Samliv med store, ville dyr er ikke konfliktfritt, og det er naturligvis meningsforskjeller om hvordan menneskenes forhold til dem skal være. Foto: Brent Stapelkamp/PolarisVis mer

Desto sjeldnere et dyr er, desto større blir populariteten blant jegere

Løven Cecils død har rettet et kritisk lys mot troféjakt. Troféjakt er en innbringende business for de få. Men det koster dyrene og vår framtid dyrt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For noen år siden meldte media at rike nordmenn hadde fått øynene opp for troféjakt på de «fem store» i Afrika. NRK Dagsrevyen intervjuet nylig noen av dem som arrangerer slike turer for nordmenn.

Ved å lytte til operatørene og deltakerne, framstår det tydelig hvorfor skyting av løver, elefanter, neshorn, bøfler og leoparder anses for en attråverdig aktivitet.

For noen er det moro og spennende å ta livet av et mektig dyr. For noen er det status å ha et slikt dyr i død tilstand i eget hjem. Safari Club International, troféjegernes interesseorganisasjon, formulerer det slik: «Det er gøy. Det er et favoritt-tidsfordriv.»

Dødskamp på 40 timer

Det er selvsagt ikke for «dyrenes skyld», slik det hevdes av jegerne. Troféjegere driver ikke barmhjertighetsdrap på syke og skadde dyr. De betaler for å få med seg et trofé hjem, og dette trofeet kommer fra dyr som selv har all interesse av å leve. Man påfører også dyret smerte, i flere tilfeller langvarig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn