KOMMENTARER

Snakk mer om kulturpolitikk:

Det angår deg direkte, men avgjør ikke valg

Store avgjørelser på nasjonalt og regionalt nivå avgjør hva slags kulturopplevelser du vil ha tilgang til.

EN VEI INN: Jo Strømgren Kompani har åpnet døren inn til dansens verden for mange, blant annet med sin forestilling om ping pong. Foto: Knut Bry / Jo Strømgren Kompani.
EN VEI INN: Jo Strømgren Kompani har åpnet døren inn til dansens verden for mange, blant annet med sin forestilling om ping pong. Foto: Knut Bry / Jo Strømgren Kompani. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For de aller fleste er kultur en viktig del av livet. Det er få som ikke bryr seg om musikk. Det er få som ikke jevnlig lever seg inn i livet til oppdiktede skikkelser i en film eller i en tv-serie. Men når det gjelder valgene og prioriteringene som styrer hva slags kulturopplevelser folk har tilgang til, er det vanskelig å vekke det store engasjementet. Kulturpolitikk var ingen viktig del av årets valg, eller rettere sagt ikke av årets valg heller, siden det sjelden er spørsmål om kulturbygg eller støtteordninger som får folk opp av sofaen og ned av gjerdet.

Unntaket er naturligvis Kristiansand, der planene om den beryktede og påkostede Kunstsiloen førte til massiv mobilisering mot politikerne som hadde støttet prosjektet.

Ellers var årets velgere mer opptatt av hvordan de skulle kunne komme seg til nærmeste kulturhus enn hva som ble vist der. Riktignok var det tilløp til debatt om restaureringen av Olavshallen i Trondheim, mens det aldri ble den store blesten rundt den viktige diskusjonen om lokaliseringen av et nytt teaterbygg i Stavanger.

Det er mange kulturpolitiske avgjørelser på lokalt og regionalt nivå som har avgjørende betydning for livskvaliteten til de som bor i området. Kulturhusenes kvalitet, beliggenhet og billettpriser er avgjørende for hvem som har mulighet til å oppsøke dem, og hvor avanserte og profesjonelle kulturopplevelser de kan få se der. At det bevilges penger til kulturskoler, teatergrupper, danseopplæring og musikkundervisning er for mange en forutsetning for å kunne ta del i skapende aktivitet. For noen blir det grunnlag for en hobby, for andre kan det gi en smak på livet som kunstner og legge grunnlaget for en karriere. Det er mange som har fått livet sitt forandret, som nærmest har blitt reddet, av å få utfolde seg på denne måten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer