DEBATT

Skeives rettigheter under covid-19:

Det angår oss alle

Covid-19 har gjort det lettere for autoritære ledere å tilegne seg makt på bekostning av respekt for demokratiske spilleregler og menneskerettigheter.

SKEIVE RETTIGHETER: Rettighetsarbeidet, for avkriminalisering eller rett til likekjønnet ekteskap, faller nedover den politiske dagsorden, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Her fra fjorårets Pride-markering i Plock i Polen, der myndighetene har innført såkalte LHBTI-ideologifrie soner. Foto: Czarek Sokolowski / AP Photo / NTB Scanpix
SKEIVE RETTIGHETER: Rettighetsarbeidet, for avkriminalisering eller rett til likekjønnet ekteskap, faller nedover den politiske dagsorden, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Her fra fjorårets Pride-markering i Plock i Polen, der myndighetene har innført såkalte LHBTI-ideologifrie soner. Foto: Czarek Sokolowski / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Årets PRIDE feires i koronaens tegn og i det digitale rom. Selv om vi alle er sårbare for koronaviruset, rammer pandemien ulikt. De som allerede er marginalisert i samfunnet, enten diskriminering er bunnet i rase, religion, kjønn eller seksuell orientering, rammes hardest.

I mange land innebærer covid-19 en større risiko for vold og trakassering av skeive. Mange må være i karantene i hjem og nabolag der deres legning og identitet ikke anerkjennes.

Muligheten for beskyttelse og en følelse av trygghet gjennom det å møte venner eller ha kontakt med lokale LHBTI-organisasjoner, begrenses. Tilgang til ikke-diskriminerende og sikre helsetjenester kan bli vanskeligere. Rettighetsarbeidet, for avkriminalisering eller rett til likekjønnet ekteskap, faller nedover den politiske dagsorden. I noen land ser vi også at LHBTI-personer gjennom sosiale media utsettes for hatefulle ytringer og anklages for å ha skyld i pandemien.

I tillegg ser vi at covid-19 har gjort det lettere for autoritære ledere å tilegne seg makt på bekostning av respekt for demokratiske spilleregler og menneskerettigheter. Det gir et innskrenket handlingsrom for LHBTI-aktivister og andre menneskerettighetsforsvarere til å fremme sin sak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer