Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det annet kjønn - 50 år etter

PARIS (Dagbladet): «Man blir ikke født kvinne, man blir det,» skrev Simone de Beauvoir i 1949 - et legendarisk utsagn som et internasjonalt seminar i Paris har drøftet og skrevet om i flere dager. For femti år siden vakte hun skandale ved å skrive om kvinnens kjønn, og ble kommentert, beundret og karikert. I dag er det historie.

  • «Det annet kjønn» var, sammen med «Et rom for seg» av Virginia Woolf, den boka som kom til å bety mest for kvinner i annen halvdel av det tjuende århundre. Merkelig nok har ikke Simone de Beauvoir den plassen hun fortjener i sitt hjemland. I resten av verden kommer det ut flere bøker om de Beauvoir hvert år. Det hun i 1949 skrev om kvinnens seksualitet var revolusjonerende, ikke minst for franske kvinner. Historikeren Mona Ouzouf forteller om hvordan hun fikk seksualopplysning av sin bestemor hjemme: «Kjære deg, det går veldig fort, og så er det over.»
  • På den annen side var det også viktig å få utenlandske forskere, som skriver side opp og side ned om de Beauvoir, til å forstå at hun ikke døde etter å ha skrevet «Det annet kjønn», sier lederen for seminaret, Christine Delphy. Simone de Beauvoir levde 37 år etter det, og deltok i alle viktige bevegelser for sin tid, også i den franske feminismen i 70-åra, som ikke er det man tror i Australia eller USA. For Delphy var dette seminaret spesielt viktig nå, siden feminismen på mange måter har lidd litt av en «backlash».
  • Bortsett fra i Frankrike, der den aldri har nådd samme høyder som i Storbritannia, USA eller Norge, og aldri har opptatt samme plass i mediene. Da de først begynte å skrive om feminismen, var det for å slå fast at den var død. Fransk feminisme har også bestandig vært en elitær bevegelse, og det er ennå store gap. I dag er det ikke mer enn snaut seks prosent kvinner i Nasjonalforsamlingen, noe som skal forbedres gjennom en ny likestillingslov - femti år etter de Beauvoir. Da den første kvinnelige statsministeren, Edith Cresson, ble utnevnt, ble hun straks døpt «Pompadour», etter Ludvig 15.s elskerinne, av misunnelige mannlige parlamentarikere. Siden ble hun etterfulgt av menn.
  • Seminaret tok spesielt opp den hårfine balansen mellom likhet og forskjell. Deltakerne ville - som de Beauvoir - ikke at likheten skal viske ut enhver forskjell fra det annet kjønn. Der har debatten bare så vidt begynt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling