Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen

- Det året alt eksploderte

Skriver bok om året som gjorde Jahn Teigen til Norges største stjerne.

BIDRAR MED HISTORIER: Herodes Falsk på videotelefon fra Spania sammen med den ene av de to forfatterne, Kristian Mykleset (oppe til venstre), som skriver på ny bok om Jahn Teigen. - 1978 var et vilt år. Jahn var like stor gjennom livet som han ble det året, og helt fram til sin død, sier Herodes Falsk. Foto: Skjermdump
BIDRAR MED HISTORIER: Herodes Falsk på videotelefon fra Spania sammen med den ene av de to forfatterne, Kristian Mykleset (oppe til venstre), som skriver på ny bok om Jahn Teigen. - 1978 var et vilt år. Jahn var like stor gjennom livet som han ble det året, og helt fram til sin død, sier Herodes Falsk. Foto: Skjermdump Vis mer

En av vår nyere tids største stjerne, entertainer og sanger døde i februar i år etter lang tids sykdom. Jahn Teigens dødsfall kom likevel overraskende på de fleste, og mange fikk sterkt behov for i fellesskap minnes og hylle ham.

I september kommer første bok etter Teigens bortgang, på Pitch forlag - 71 år etter hans fødsel.

Gullåret 1978

Forfattere av boka er journalistene Kristian Mykleset og Øyvind Brigg. Mykleset er historieforteller, dokumentarist og tidligere TV 2-reporter, mens Brigg er kjent som nyhetsanker i TV 2.

- Da jeg leste Øyvinds bok om Jahn Teigen fra 1978, det ga meg ideen til «Jahn Teigen 1978: Fra null til gull».

Det sier Mykleset, som er født fem år etter at Teigen ble Norges største stjerne. Brigg derimot, jobbet den gang i VG og fulgte tett på ham - og ga i 1978 ut «En personlig beretning om Jahn Teigen», sammen med VG-fotograf Hans Olav Forsang.

- Jahn var bare Jahn

De to er midtveis i prosessen, og intervjuer en rekke mennesker som sto Teigen nær. Sentralt er selvsagt Herodes Falsk og Tom Mathisen, som sammen med Jahn Teigen utgjorde show-trioen Prima Vera.

- 1978, det var det året alt eksploderte, forteller Herodes Falsk på telefon fra Spania.

- Jeg har jobbet så mye med Jahn og tenkte ikke over hvor stor han egentlig var før han døde. Jahn var bare Jahn, venn og kollega. Men da han døde: hele nasjonen sørget og bisettelsen ble direktesendt i flere tv-kanaler og aviser. Ikke tenkte jeg på det da jeg ble spurt om å si noen ord i bisettelsen.

Satt i en trang bil

Herodes Falsk (Kim Bård Roll Hansen) var med Teigen til Paris da han fikk null poeng for «Mil etter mil». Han sprettet champagnen på Champ Elysees, men viste ikke at dette skulle bli Teigens og Prima Veras store gjennombrudd.

PARIS 1978: Dagen etter Melodi Grand Prix-finalen. Jahn Teigen fikk null poeng med sangen «Mil etter mil» og feiret med champagne og splitthopp ved Triumfbuen. Bak ser vi Herodes Falsk. Foto: Stein Dag Jensen
PARIS 1978: Dagen etter Melodi Grand Prix-finalen. Jahn Teigen fikk null poeng med sangen «Mil etter mil» og feiret med champagne og splitthopp ved Triumfbuen. Bak ser vi Herodes Falsk. Foto: Stein Dag Jensen Vis mer

- Vi reiste på turné, bare vi tre, i en trang bil, forteller Falsk, og legger til:

- Vi hadde høyttalerne i baksetet, og rigget selv - mens publikum satt i salen og ventet. Så plutselig var alt utsolgt. Husker en gang i Kristiansand, den første Prima Vera-konserten etter MGP. Horder av folk ventet på oss utenfor spillestedet.

- Like stor resten av livet

Falsk innrømmer at selv om Teigen og Prima Vera var kjente, hadde de ikke den voldsomme populariteten som kom med sisteplassen i den europeiske MGP-finalen. 1978 var det året alt ble snudd.

- Vi var ikke forberedt på den voldsomme oppmerksomheten, sier Falsk:

- Teigen holdt koken. Han var like stor resten av livet som han ble i 1978. Det året spilte han i musikalene «Rocky Horrorshow» og «Fantomets Glade Bryllup», var med i MGP, var på turné med Prima Vera, ga ut «This Year's Looser» og «Brakara» og singelen «Sala Palmer». Litt av et år.

Fra krypinn til palass

Herodes Falsk beskriver seg selv som «den perfekte bakmann». Han var med på veldig mye av det Teigen gjorde den tida. Han er glad for at Mykleset og Brigg gir ut denne boka om det ville året i deres liv. Han og Mathisen kunne gjort det, som han sier, «men ingen av oss orker».

- EN TRØST: Jahn Teigens datter og ekskone gjester denne ukens «Lindmo», hvor de åpner opp om tiden etter hans død. Video med tillatelse: NRK Vis mer

- I begynnelsen av 1978 bodde Teigen i en liten leilighet i Asker, forteller forfatterne, og fortsetter:

- På slutten av året bodde Jahn Teigen i en kjempevilla i Holmenkollen. Han gikk det året fra å kjøre en folkevognbuss, til å få seg en svær amerikaner. Han var høyt og lavt det året, vant den norske MGP-finalen med «Mil etter mil» og dro til Paris. Der ble det null poeng, men Jahn kom hjem som superstjerne.

Ønsker gode historier

Øyvind Brigg forteller at han i den tida jobbet i VGs Rampelys-avdeling, og hadde mye med musikkbransjen og Jahn Teigen å gjøre. Han husker fremdeles godt tida da Teigen slo gjennom, og ikke minst året etter da han ble sammen med Anita Skorgan.

- Vi skal selvsagt snakke med Skorgan, også, forteller forfatterne:

- Vi har kontaktet en rekke folk rundt Teigen det året. Men vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med oss dersom de skulle ha noen gode historier eller opplysninger de sitter på. Da blir vi veldig glade.

Forfatterne forteller at de i boka også ønsker å sette året 1978 i et samfunsmessig og historisk sammeheng.

- For at det ikke bare skal være en bok for fansen, sier Mykleset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!