Det åttende underverk

ALEXANDRIA(Dagbladet): Biblioteket i Alexandria er ikke lenger historie fra en svunnen tid. Nå samles kunnskap på nytt fra alle verdens hjørner i Alexander den stores by. Dagbladet har tatt det nye praktbygget i øyesyn.

Fiskerne går i land som de har gjort siden antikkens dager, den gang kunnskapens sentrum lå i den hvite marmorbyen ved Middelhavet. Det myteomspunne biblioteket som var kjent for å inneholde alle antikkens skrifter, ble utslettet en gang på 300 tallet. Siden har det bare eksistert i menneskenes lengsler.

Nesten beskjeden

Et drøyt steinkast fra der man antar at biblioteket en gang lå, har det norske arkitektkontoret Snøhetta gjort drømmen om til virkelighet. Som en sol stiger det runde bygget opp av et kunstige vannspeil og danner et symbolsk skille mot den støyende storbyen.

Ingen prangende bygning - nesten beskjeden mot de høye husene rundt. Likevel dristig i formen, og svært iøynefallende med sin lyse granittfasade, "tagget" med all verdens skrifttegn.

Det er først når du kommer inn at bygget, som ennå ikke er åpnet for publikum, at det oppleves stort. En enorm sal skråner over flere etasjer og samler biblioteket i ett gigantisk auditorium, holdt oppe av betongsøyler formet som lotusblomster. Lyset faller mykt fra takets mange vinduer.

Nordisk preg

- Se, de er som øyner med øyenvipper.Vippene hindrer sola å skinne direkte ned på bøkene, forklarer guiden Yasmin Ramadan entusiastisk. Hun er en av over 500 ansatte som allerede er på plass mellom reolene.

Bygget har fått ett lyst, nordisk preg gjennom utpreget bruk av bjørk og eik. Det afrikanske kontinentet er representert med oksyderte kobberplater fra Egypt og svart granitt fra Zimbabwe på veggene. Tyskland står naturligvis for sikkerhetssystemet ved inngangspartiet og svenskene har bidratt med aliminiumstaket som er produsert med tanke på å holde temperaturen lav, selv i hete sommermåneder.De norske lesepultene med spesialkonstruerte osramlys, datamaskiner og ikke minst bøker står på plass i det man håper skal bli en av verdens viktigste kunnskapsbaser.

Fantastisk utsikt

Den globale dugnadsånden har vært omfattende.

Tar du turen langs stranda, forbi det berømte Hotell Cecil, forbi alle fiskebåtene, kommer du til stedet hvor fyrtårnet Faros engang lå - et av oldtidens syv underverker, ødelagt av jordskjelv for 700 år siden.

Fra murene på Quait-Bay-Fortet, som delvis ble reist av steiner fra fyrtårnet, skaffer du deg en fantastisk utsikt over biblioteket og over byen som en gang huset to slike viktige institusjoner.

Det nye Bibliotheca Alexandrina er ennå ikke offisielt åpnet, men arbeidet er i full gang. Bøker katalogiseres og stables i hyllene, svenskenes Nobelavdeling er nesten ferdig og midt på det amerikanske eikegulvet står en haug med bøker, donert av Kinas regjering.

Skeptikere har reist tvil om biblioteket vil klare å nå sin målsetning: Å være et åpent forum for dialog og debatt. Et internasjonalt styre er ment å garantere for nettopp dette. Ved nærmere ettersyn kunne vi konstatere at både koraner og bibler er på plass i hyllene.

Nå mangler bare det viktigste:

Lesere!

INNGANG: Et "kakestykke" av sirkelen som danner biblioteket er skåret ut og utgjør inngangspartiet.
SVENSK ALUMINIUM: Taket er dekket med aluminiumsplater som reflekterer varme og gir en lys flate. Det automatiske vaskesystemet er ikke i drift ennå, så da må egyptisk arbeidskraft gjøre jobben.
SYMBOLIKK: Fasaden er dekorert med all verdens skrifttegn.
ÅNDELIG FØDE: Fiskerne har kommet og gått i 17 århundrer siden det forrige biblioteket ble ødelagt. Med sin runde form bryter biblioteket i Alexandria med resten av bebyggelsen og vender blikket mot havet - og verden.