Det autoritære svermeri

Bård Vegard Solhjell må svare for hvorfor SV i dag har folk som vil gi fredsprisen til Castro, hyller Hugo Chávez og vil ha revolusjon i Norge.

FREDSPRISKANDIDAT: Den radikale venstresidens tabber er systematiske, ideologiske og preger dem fortsatt, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Blant annet har Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Inger Lise Husøy foreslått at Fidel Castro skulle få Nobels fredspris. Foto: Scanpix
FREDSPRISKANDIDAT: Den radikale venstresidens tabber er systematiske, ideologiske og preger dem fortsatt, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Blant annet har Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Inger Lise Husøy foreslått at Fidel Castro skulle få Nobels fredspris. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LA OSS GJØRE et lite tankeeksperiment. La oss se for oss at Bård Vegard Solhjell sin kritikk av høyresiden i Dagbladet 25. januar i stedet var en omtale av Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet var revolusjonære gjennom 1920-tallet, Sovjetunionen og Stalin hadde sine tilhengere — særlig i AUF — enda lenger. Etter krigen drev partiet Norge inn i Nato og ble dermed en nær alliert av USA, også i årene da landet ut fra realpolitiske hensyn støttet autoritære regimer for å demme opp mot kommunismen.

Arbeiderpartiet var en ivrig støttespiller for Israel også da landet ble okkupasjonsmakt. For bare få år siden foreslo Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Inger Lise Husøy at Fidel Castro skulle få Nobels fredspris. Listen kunne vært gjort lenger. Likevel ville jeg aldri hevdet at Arbeiderpartiet hadde et grunnleggende tvilsomt eller ambivalent forhold til demokratiet eller den liberale rettsstaten Hvorfor gjelder ikke det samme de radikale sosialistene?

SOLHJELL HAR noen gode poenger i sin kronikk. En del personer på borgerlig side var så blindet av frykten for kommunismen at de ikke tidlig nok så Hitlers ondskap, men lederskikkelser som C.J. Hambro og John Lyng sto klippefast på demokratiets side. Det fantes ekstreme holdninger til Vietnamkrigen i deler av partiet Høyre, men mange ble ekskludert og utenriksminister Lyng holdt i samme periode møter med nordvietnamesiske representanter på KNA-hotellet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer