Det barske ville vesten

Røft og vakkert fra en unik novellist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Filmen «Brokeback Mountain» var basert på en novelle av amerikanske Annie Proulx med samme navn. Hun har en stil som gjerne kalles «skittenrealisme» eller «steinhard realisme». Proulx skjønnmaler ikke.

«Fint akkurat som det er» er forfatterens tredje bok med historier fra Wyoming. Novellene er heimstaddiktning der det støvete og karrige landskapet, med «indigoblå, takkete fjell», fjelløver og klapperslanger, danner livsvilkårene for menneskene. Dette er noveller like røffe som landskapet de skildrer.

Uten føleri

Vi møter gårdsarbeidere, nybyggere, rancheiere, hardtarbeidende kvinner, og «menn som red hardt og voldsomt på støvete stier». Det er et hardbarket land med hardbarkede mennesker som det heter et sted. I tid strekker novellene seg fra flere tusen år tilbake til i dag.

En av fortellingene er lagt til 1885 og skildrer nybyggerparet Archi og Rose. Det er knapt med avlinger, og Archi må reise langt for å få arbeid. Å fange villhester blir for tøft, og han tar jobb som krøtterpasser. Hjemme i den kummerlige koia venter Rose urolig. Hun er gravid. Novellen har innslag av det groteske, noe som ellers er mindre fremtredende enn i tidligere bøker. Brutaliteten i landskapet er imidlertid den samme. Det er et landskap som tar liv. Et liv er bare et pust, likegyldig for alle, bortsett fra dem det gjelder. Da døden senere innhenter to av novellens skikkelser, heter det:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer