Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det begynner å bli fryktelig dyrt å redde Matt Damon ...

Likevel sendes han ut på nye halsbrekkende oppdrag.

LOST IN SPACE: Matt Damon har en tendens til å utløse store redningsaksjoner i verdensrommet. Her er den foreløpige siste og nest dyreste, nemlig da han ble forlatt på Mars i The Martian. Han har også vært strandet på isplaneten Mann og involvert i jordas tilintetgjørelse hele to ganger. Foto: Aidan Monaghan/20th Century Fox via AP/NTB Scanpix
LOST IN SPACE: Matt Damon har en tendens til å utløse store redningsaksjoner i verdensrommet. Her er den foreløpige siste og nest dyreste, nemlig da han ble forlatt på Mars i The Martian. Han har også vært strandet på isplaneten Mann og involvert i jordas tilintetgjørelse hele to ganger. Foto: Aidan Monaghan/20th Century Fox via AP/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er nyhetsmagasinet Time som bruker romjula til å fundere på hvor mye det egentlig har kostet å redde karakterene til Hollywood-helten Matt Damon - ettersom han stadig må reddes.

Problemstillingen har blitt et nettfenomen etter at han i sin siste kassasuksess, «The Martian» (der forøvrig norske Aksel Hennie har en rolle), er blitt akterutseilt på en annen planet for andre gang på rad.

Å bli reddet viser seg å være den røde karrieretråden både før og etter Damons store gjennombrudd som menig James Francis Ryan i Steven Spielbergs storslåtte krigsdrama fra 1998. Men først til hva det har kostet:

Billioner Allerede i september kom den Zürich-baserte forskningslederen og nettdebatanten Kyran Eng med svaret: 900 milliarder dollar, som nærmer seg 8000 milliarder kroner. Altså nesten åtte billioner kroner.

Regnestykket er basert på Engs mer eller mindre realistiske anslag på hva de filmatiserte redningsforsøkene ville ha kostet i rene penger. Forskeren, som først og fremst er en ekspert på nevroinformatikk og virituell virkelighet, går ikke inn på de menneskelige kostnadene. Det gjør vi utfra en overfladisk analyse av filmene som er tatt med.

Og da er det på sin plass å komme med et ørlite spoilervarsel. Enkelte plottpoeng vil bli nevnt.

For å begripe hva Matt Damon har kostet samfunnet i fiktive redningaksjoner, utgjør sluttsummen omlag 40 norske statsbudsjett - eller et drøyt norsk oljefond, som for tiden er på 7,3 billioner kroner.

Så kan man jo selv dømme om en mann alene er verd det ...

• I Tapperhet i strid (Courage Under Fire) fra 1996 blir et amerikansk sanitetshelikopter med Matt Damon om bord skutt ned over Irak under den første gulfkrigen. Damon, som for anledningen er sanitetssoldaten Ilario, reddes dagen etterpå. Eng estimerer dette til å ha kostet om lag 300 000 dollar.

I tillegg kostet Damons feighet livet til blant annet Meg Ryan, som kaptein Emma Walden. Hun ble mot bedre viten etterlatt som død, noe som unektelig må ha åpnet opp for et klekkelig erstatningskrav fra Waldens unge datter. Selv om datteren forsøkes blidgjort ved en invitasjon til Det hvite hus og tildeling av USAs høyeste æresmedalje, Medal of Honor, post mortem til mor.

BEGYNNELSEN: Første gangen Matt Damon måtte reddes, var i filmen Tapperhet i strid (1996), der han som sanitetsmann må reddes under gulfkrigen i Irak. Her sammen med Meg Ryan som fløy helikopteret som ble skutt ned. Foto: NTB Scanpix
BEGYNNELSEN: Første gangen Matt Damon måtte reddes, var i filmen Tapperhet i strid (1996), der han som sanitetsmann må reddes under gulfkrigen i Irak. Her sammen med Meg Ryan som fløy helikopteret som ble skutt ned. Foto: NTB Scanpix Vis mer

• I Redd menig Ryan (Saving Private Ryan) fra 1998 innehar Damon tittelrollen der han som ung menig fallskjermsoldat under den allierte landgangen i Normandie viser seg å være den eneste gjenlevende av fire brødre som har kjempet for USA under Den andre verdenskrig.
Og det får generalene i Washington til å sette himmel og jord i bevegelse for å få sistemann trygt hjem til mor. Oppdraget tilfaller Tom Hanks og hans tropp med durkdrevne jegersoldater. Prislappen på denne redningsaksjonen estimerer Eng til å være snaue 100 000 dollar.

Men den koster også en rekke liv. Når redningsmennene endelig finner Matt Damon, insisterer han nemlig på å bli i ruinbyen Ramelle for å forsvare en strategisk viktig bro over elva Merderet. Stort sett hele Damons egen fallskjermtropp samt redningstroppen, inkludert blant andre Tom Hanks og Vin Diesel, mister livet. Det samme gjør store deler av den tyske panserdivisjonen 2. SS-divisjon «Das Reich».

• I animasjonsfilmen Titan A.E. fra 2000 må Matt Damon som romhelten Cale reddes - flykte - og redde seg selv - en rekke ganger - før han til slutt kan redde selveste menneskeheten og lage en ny jordklode. Eng estimerer redningskostnadene til å være svimlende 200 milliarder dollar. Her snakker vi om romskipet som reddet ham fra jordas undergang. Og muligens bruk og gjenbruk av ulike romfartøy og romstasjoner for å oppnå målet.

I denne filmen blir faktisk hele jorda tilintetgjort, sammen med en god slump av menneskeheten og hele verdens dyre- og planteliv. Men det kan strengt tatt ikke belastes Matt Damon, ei heller øvrige liv som går tapt underveis fordi han blir forrådt av folk han prøver å redde. Og ettersom han faktisk redder det som er igjen av vår verden, må vi nesten si at kostnaden var vel anvendte penger.

• I Syriana fra 2005 er Matt Damon energianalytikeren Bryan Woodman som vikles inn i et livsfarlig og storpolitisk spill rundt internasjonale oljeavtaler og intern maktkamp i et emirat i Midtøsten. Han må til slutt reddes hjem under dramatiske omstendigheter, noe som ifølge Eng kostet 50 000 dollar for et privat sikkerhetsselskap.

I løpet av dramaet dør flere som står Matts karakter nær - blant annet en av hans sønner. Men det er vanskelig å tilskrive dette selve redningsaksjonen. Karakteren må nok likevel ta sin del av ansvaret for at det hele ender med et blodig kupp der flere liv går tapt takket være energipolitiske råd uten tilstrekkelig sikkerhetspolitisk teft og forankring.

• I Green Zone fra 2010 leter Matt Damon etter masseødeleggelsesvåpen i Irak - noe vi i dag vet var en bløff, og som også Damon begynner å skjønne ganske tidlig i filmen. Han prøver å gjøre det meste på egenhånd, og blir derfor tatt til fange av en irakisk general og forsåvidt reddet - dog med onde hensikter - før han kommer seg fri. Å få ham hjem til USA kostet ifølge Eng omlag 50 000 dollar.

Også her er det vanskelig å estimere menneskelige kostnader. Det dør både gode og slemme menn på begge sider som muligens ville ha overlevd om ikke Matt Damon var slik en snushane. På en annen side vil man kunne påstå at målet helliggjør middelet, selv om vi er usikre på om han har gitt de normale varsler-prosedyrene tilstrekkelig mulighet til å fungere.

• I det postakopalyptiske romdramaet Elysium fra 2013 er Matt Damon den tidligere biltyven Max Da Costa som under ulyksalige omstendigheter plutselig får hastverk med å redde seg til den luksuriøse romstasjonen Elysium. Det byr på et sammensurium av kostbart drama herr Eng mener kostet opp mot 100 millioner dollar på grunn av skader og økt beredskap på romstasjonen.

REDDES IGJEN: Redd menig Ryan (1998) ble det store gjennombruddet for Matt Damon, og på mange måter trendsetteren med tanke på filmatiserte redningsaksjoner for å hente Matt Damon hjem. Foto: NTB Scanpix
REDDES IGJEN: Redd menig Ryan (1998) ble det store gjennombruddet for Matt Damon, og på mange måter trendsetteren med tanke på filmatiserte redningsaksjoner for å hente Matt Damon hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig koster dramaet mange liv. Noen av disse må sies å være tilfeldige, uten at Matt alias Max kan lastes for dem. Matt gjør også noen uselviske handlinger som langt på vei gjør opp for eventuelle skader. Likevel er det mye drama for en manns lykke. Så det er sagt.

• I Interstellar fra 2014 har Matt Damon for alvor rotet seg bort. Denne gangen på isplaneten Mann, oppkalt etter hans egen rollefigur doktor Mann. Der har han trasket rundt alene i 35 år, i påvente av å bli reddet av noen fra jorda, som forøvrig er på vei til å dø ut på grunn av klimaendringene. Han klarer således å lokke til seg et redningsromskip. Kostnad: 500 milliarder dollar, ifølge Eng.

Mens dette skipet egentlig er ment å finne redningen for hele menneskeheten, lurer slemme Matt Damon mannskapet til å satse alt på å redde ham. Og det skal koste dyrt. Veldig dyrt. Jorda går under. De få som overlever, gjør det ikke takket være Matt «Dr. Mann» Damon i alle fall.

• I The Martian fra 2015 blir Matt Damon forlatt på den mer nærliggende planeten Mars. Kameratene, inkludert norske Aksel Hennie, tror han har blitt drept i en sandstorm. Men det ble han jo aldeles ikke. Derfor utløses en formidabel redningsaksjon som Eng estimerer må ha kostet opp mot 200 milliarder dollar.

Det menneskelige dramaet som beskrives har unektelig hatt sin pris. Men vi påstå at denne kostnaden for en gang skyld hovedsakelig belastes Matt Damon selv. Det må unektelig ha kostet fyren både blod, svette og tårer å holde ut alene på Mars i 4-500 marsdøgn, der maten dyrkes fram av egen avføring, og sjansene for å bli reddet egentlig er så liten at man nesten burde gi opp og ta av maska først som sist. Til gjengjeld forenes en hel verden i arbeidet med å få ham hjem. Kina hjelper USA, og folk fra hele kloden slipper jubelen løs når den bortkomne sønn endelig er trygt tilbake blant sine egne. Altså vel anvendte penger, selv om det snart er på tide å passe bedre på Matt Damon.

Mer drama i vente Ting tyder imidlertid på at det er mer trøbbel i vente for Matt Damon. Og sikkert for de som må ut og redde ham. George Clooney og Coen-brødrene har gitt ham en ny sjanse i 50-talls-thrilleren Suburbicon, mens en ny Jason Bourne-film er under arbeid.

Man kan jo spørre seg om ikke Matt Damon som Jason Bourne bør med i listen over filmer der Matt må reddes eller hentes hjem. Årsaken til at disse filmene er utelatt, er at de som prøver å få Jason Bourne aka Matt Damon hjem igjen, ikke gjør det for hans skyld - men med onde hensikter. Dessuten finansierer han stort sett reisene sine selv.

Matt Damon skal også i aksjon i filmene Great Wall og Downsizing. Om det vil innebære nye redningsaksjoner i Kina eller gyldne fallskjermer og svindyre sluttpakker, vites ikke. Ennå.

MIDTØSTEN: Drama i Midtøsten går igjen når Matt Damon må reddes. Ved siden av å kjempe for livet både i den første og den andre Irak-krigen, havner han i storpolitisk energimaktkamp blant sjeiker og agenter i George Clooneys Syriana fra 2005. Foto: NTB Scanpix
MIDTØSTEN: Drama i Midtøsten går igjen når Matt Damon må reddes. Ved siden av å kjempe for livet både i den første og den andre Irak-krigen, havner han i storpolitisk energimaktkamp blant sjeiker og agenter i George Clooneys Syriana fra 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media