Det begynner med døden...

Dagbladet.no har testet Shadow Of Memories til PlayStation 2.

I det aller fleste spill som beveger seg litt bort fra sportsjangeren, er det om å gjøre å holde seg levende. For enhver pris. I Shadow Of Memories (også kjent som Shadow Of Destiny), begynner du med å dø. Du rusler stille og rolig langs gata, når du plutselig blir knivdrept rått og brutalt.

Så våkner du opp i skjebnens bakgård, der du møter den mystiske Homunculus som gir deg et tilbud du ikke kan avslå. Du får en ny sjanse i livet. Men du må finne ut hvorfor noen vil drepe deg, og ved hjelp av en tidsmaskin må du sørge for at du ikke blir drept.

Hva kan du gjøre når noen stikker deg ned? Eller når morderen sitter i et tre? Eller kjører på deg når du er alene? Eller dytter deg utfor et tårn?

Du blir drept om og om igjen, og må hele tida reise tilbake i tid for å finne løsningen på gåten - hvem vil drepe deg, og hvordan kan du unngå det? Det nytter ikke å snu seg for å ta opp kampen med drapsmannen, du må bruke kløkt.

Men her ligger det store minuset i dette spillet som kunne blitt en klassiker. Det er nemlig for enkelt å skjønne hva som skal til for å unngå å bli drept. Du får en mengde hint om hva du må gjøre, til hvilken tidsepoke du må reise og hvem du skal snakke med.

Bare én eneste gang sto vi litt fast (for folk som har spilt det - oppdraget med det ødelagte repet), og heller ikke da gikk hjernen varm før vi hadde løst problemet.

Grafikken er slett ikke verst, lyden er bra og selve konseptet er orginalt. Til tross for at spillet er enkelt, hadde vi litt problemer med å legge det bort når vi først hadde begynt å spille.

Spillet har ti kapitler, og en mengde småoppdrag. Vi gikk egentlig ganske rett på, og ble ferdig med det på seks timer. Folk som liker å få maksimalt utbytte av et spill, kan glede seg over at Shadow Of Memories har fem forskjellige avslutninger (det går rykter om sju), avhengig av hva du gjør i et par kritiske perioder i spillet.

For oss som synes de fleste eventyrspill er gøy å spille én gang, er det sikkert bedre å spare pengene til det kommer noe litt mer utfordrende.

Tips og litt juks

Walkthru