- Det begynner med øl og slutter med øl

Slik beskriver New York Times Grünerløkkas hovedgate.

(Dagbladet.no): «Det er kanskje riktig at en gate i en gammel nordisk arbeiderklasse-nabolag, Thorvald Meyers gate, 15-minutters gåtur fra Oslo sentrum, begynner med øl og slutter med øl.»

Slik begynner artikkelen om Grünerløkkas hovedgate, når den amerikanske journalisten Bruce Bawer skal beskrive den for amerikanske lesere i New York Times.

Artikkelen om Thorvald Meyers gate sto på trykk i dagens utgave av Herald Tribune, bare fem dager etter at New York Times viste en bit av Norge til sine lesere.

«I den nordlige delen av gaten rager det tidligere bryggeriet, Ringnes. I gatens sørlige ende står murbygningen som en gang var Schous bryggeri.»

Buffet

Når journalisten tegner bildet av en av Oslos mest populære bydeler, er det med gode skildringer om et yrende uteliv, med cafeer og barer side om side. Også mennskene på Grünerløkka er vennlige og høflige, skriver han.

«I helgene i de varme sommermånedene ser gaten ut som en buffet av det Oslo har å by på av mennesker. Studenter og pensjonister, business-folk og arbeidsledige, unge familier og aldrende bohemer. Alle er de med på å forme Thorvald Meyers gate

Bingo og øl

FRU HAGEN: På sommeren, så vel som vinteren, er fru Hagen et populært sted for "Løkka-folk". Foto: TORE SANDBERG
FRU HAGEN: På sommeren, så vel som vinteren, er fru Hagen et populært sted for "Løkka-folk". Foto: TORE SANDBERG Vis mer

Innimellom bar- og cafébeskrivelser har Bawer også fått med historien om Grünerløkka, som fikk navnet fra familien som rundt 1850-tallet eide mest land. I den travle gaten er det stor forskjell på den nedre delen av gaten og den øvre, noe Bawer har poengtert.

«Den nedre delen av gaten er rett og slett shabby, med brune puber og bingohaller. Ølen er billig og interiøret har ikke forandret seg på flere tiår, noe klientellet heller ikke har gjort. Om du går inn i en av disse brune pubene ser du Grünerløkka som det var i gamle dager, nemlig en bydel med industriarbeidere.»

- Dra til "løkka"!

I kontrast til den nedre delen av gaten, mener Bawer at den øvre delen er preget av studenter, kunstnere og kulturelle mennesker.

«Lenger nord i gaten blir bingohallene og den billige ølen byttet ut med navn som Insomnia og Coma. Fotgjengere i alle former og farger inntar gatene.»

Og ikke bare har Bawer beskrevet gaten, han har også en oppfordring til det amerikanske folk:

«Det er selvfølgelig mange turistattraksjoner i Norge, men hvis du vil se det norske folk slik de er, dra til Thorvald Meyers gate.»

SULT: Yrende liv i en travel restaurant i Thorvald Meyers gate. SULT ligger øverst i gaten.
COMA: Som Spøk og Spenning fikk også Coma gode skussmål.
SPØK OG SPENNING: Denne bruktbutikken ble nevnt i artikkelen, og fikk gode skussmål.