HANS BESTE:  Jake Gyllenhaal (sittende på biltaket) spiller Louis Bloom i den kinoaktuelle «Nightcrawler» og er hans aller beste rolleprestasjoner -  for ikke å si en av de mest forstyrrende.Og, filmen er et vanvittig «innlegg» i debatten om, ja la oss si arbeidsmiljøloven og hvordan mediene utvikler seg i ekstrem retning. Foto: FILMWEB
HANS BESTE: Jake Gyllenhaal (sittende på biltaket) spiller Louis Bloom i den kinoaktuelle «Nightcrawler» og er hans aller beste rolleprestasjoner - for ikke å si en av de mest forstyrrende.Og, filmen er et vanvittig «innlegg» i debatten om, ja la oss si arbeidsmiljøloven og hvordan mediene utvikler seg i ekstrem retning. Foto: FILMWEBVis mer

Det begynner med tyveriet av et nettinggjerde

Norske fagforeninger bør trykke «Nightcrawler» til sitt bryst som en dystopisk science fiction-film om arbeidsmiljøloven, skriver vår filmanmelder Aksel Kielland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dan Gilroys «Nightcrawler» starter med at hovedpersonen Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) stjeler noen meter nettinggjerde som han forsøker å selge til en skraphandler. Og når han først er innom, benytter den foretaksomme unge mannen like godt anledningen til å spørre skraphandleren om en jobb.

Bloom forklarer at han både er lærenem og hardtarbeidende, og at han er innforstått med at dagens arbeidsgivere ikke kan tilby tryggheten ansatte tok for gitt før i tiden. Om nødvendig kan han jobbe gratis for å få en fot innenfor bransjen.

Skraphandleren kjøper gjerdet, men nekter å ansette en tyv. Bloom forstår resonnementet.

Iscenesetter nyheter

Kort tid senere passerer han en bil som har krasjet i et autovern, og stopper for å se på mens to politimenn forsøker å buksere den maltrakterte sjåføren ut av vraket. Her kommer han i prat med en kameramann som tjener til livets opphold ved å filme ulykker, dødsfall og andre dramatiske hendelser, og selge opptakene til lokale tv-kanaler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn