Anmeldelse Film «Det tredje mordet»

Det begynner som et vanlig rettssalsdrama der skylden er opplagt. Så skjer det noe mer

Hvem som har rett til å dømme andre blir problematisert i «Det tredje mordet».

RETTSSALSDRAMA: En toppadvokat går inn i en tilsynelatende opplagt drapssak i rettsalsdramaet “Det tredje mordet”, som blir overraskende poetisk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det begynner med en scene som noen hver kan føle at de har sett før. Den slicke forsvarsadvokaten møter sin forsofne klient, en drapssiktet som har tilstått, og det eneste som gjenstår er å lose ham fram mot domsavsigelsen og jobbe for å gjøre den noenlunde mild.

Men så begynner advokat Shigemori (Masaharu Fukuyama) å se nærmere på saken. Og plutselig framstår den som mer komplisert og mindre åpenlys.

Hvem kan dømme?

Varianter over denne fortellingen har blitt klisjéfylte glattheter om ofre som får oppreisning. I hendene på den japanske mesterregissøren Hirokazu Koreeda, som blant annet er kjent for uforglemmelige «After Life» og «Still Walking», blir det naturligvis noe mer og dypere.

Shigemori er sønn av en dommer som tidligere har latt den drapstiltalte slippe dødsstraff, og han er far til en utagerende datter som han ikke forstår seg på. Snart begynner han å se seg selv i den tiltalte, og legge merke til hvordan kollegaene og dommerne egentlig inngår i samme, kameratslige miljø der mange av dem er svært bekvemme med å slå fast at det først og fremst er en viss type mennesker som krysser grensen og blir mordere. Samtidig framstår det også som om klienten hans har tatt loven i egne hender. Spørsmål om hvem som setter seg til doms over hvem, og hvilken rett noen har til å dømme, tvinger seg fram. Heldigvis får ingen av dem så entydige svar som de kunne fått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer