BERØMT: Fotografiet «Bliss» ble tatt av Charles O'Rear i 1996. Foto: NTB Scanpix
BERØMT: Fotografiet «Bliss» ble tatt av Charles O'Rear i 1996. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det berømte bakgrunnsbildet ble aldri «tuklet med», men historien bak starter med insektpest

Historien bak «Bliss».

(Dagbladet): Milliarder av mennesker har et forhold til det rullende, irrgrønne slettelandskapet, avbrutt av knallblå himmel med små, hvite skyer. Historien bak kanskje verdens mest sette fotografi, «Bliss», starter for rundt 20 år siden.

I januar 1996 var fotografen Charles O'Rear på vei for å besøke kjæresten utenfor San Francisco i USA. Valget om et kunstnerisk stopp langs landeveien i området Sonoma i Nord-California skulle vise seg å prege milliarder av pc-brukere i tiåret etterpå.

Ødelagte avlinger

Microsoft kan nemlig takke en mangeårig pestinvasjon av vinlus, i vindistriktet Napa Valley i California, for det velkjente bakgrunnsbildet, «Bliss», som fulgte med det legendariske operasjonssystemet Windows XP, ifølge nettstedet Artsy.

På 90-tallet destruerte bladlusen «phylloxera» titusenvis av mål med vinplanter, og tvang bøndene til å gro gress over de enorme jordene. Halvparten av avlingene ble ødelagt, skriver The New York Times.

FOTOGRAF: Charles O'Rear. Foto: Andrew Huang / Wikimedia commons
FOTOGRAF: Charles O'Rear. Foto: Andrew Huang / Wikimedia commons Vis mer

Det grønne gresset som erstattet plantene var en yndet kilde for landskapsfotografering for Charles O'Rear, forteller han i en reportasje, publisert av Microsoft.

- Etter vinterregnet blir gresset grønt, og da vet jeg at det er gode sjanser for å se de vakre åssidene. Jeg husker at jeg var forberedt og på vakt, sier O'Rear.

- Herregud

Med kamerautstyret som bagasje kjørte han i retning San Francisco, og plutselig fikk han øye på det som nå er et svært berømt utsnitt.

- Herregud, gresset er perfekt grønt og det er sol og småskyer, tenkte jeg, og dro fram et mellomformatkamera ladet med Fujifilm, forteller O'Rear.

Fargene var originale da fotografen seinere lastet opp bildet, uredigert, til Bill Gates' bildedelingstjeneste Corbis 1996. Noen år seinere ringte Microsoft og spurte om de fikk kjøpe alle rettighetene til å bruke fotografiet.

- Vi gjorde en avtale, og jeg forsøkte først å sende fotografiet med pakkeservice, men de nektet å akseptere oppdraget på grunn av verdien jeg opplyste om at pakken var verdt, sier O'Rear, som holder informasjonen om prisen tett til brystet.

Klekkelig betalt

Ifølge Wikipedia skal prisen ha vært i «den lavere delen av et sekssifret beløp», en betydelig sum for rettighetene til et bilde.

Til slutt betalte teknologigiganten flybilletter, og fotografen leverte bildet personlig, uten å vite noe som helst om hva det skulle brukes til. Windows XP ble lansert i 2001 og er siden den gang solgt flere hundre millioner eksemplarer. Hele veien var «Bliss» standardbakgrunnen i operativsystemet.

- Jeg hadde ingen anelse om suksessen det skulle få. Jeg ser fotografiet på bilder fra Det hvite hus, i Kreml, det er overalt. Jeg tror alle i verden over 15 år har et forhold til det bildet, sier O'Rear.

Ikke tuklet med

I intervjuet med Microsoft avkrefter han alle rykter om at bildet er fargebehandlet eller redigert.

- Det er ekte vare og er ikke tuklet med i Photoshop. Det du ser er det du får, forteller O'Rear.

- At det nå er fjernet fra systemene gjør meg ingenting. Bildet har hatt en fantastisk reise, men Microsoft har aldri kontaktet meg om å ta et nytt bilde til de nyere operativsystemene. Jeg håper fortsatt på at telefonen skal ringe, fortsetter han.