DEBATT

Det beste for dyrene

Utnytting av dyr foregår innenfor rammer som ikke er konstruert for dyrets, men produksjonens beste.

TETT: Nesten 100 prosent av produsentene har større dyretetthet enn det de tidligere hadde, opp mot 20 kyllinger per kvadratmeter, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
TETT: Nesten 100 prosent av produsentene har større dyretetthet enn det de tidligere hadde, opp mot 20 kyllinger per kvadratmeter, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da TV 2 viste kverning av levende hannkyllinger i eggindustrien nylig, ble mange - med rette - opprørte. Men ifølge industrien selv er kverningen «det beste for dyret».

Uttalelsen minner meg om et sitat fra en av foreleserne jeg hadde som student på Veterinærhøgskolen. Etikkundervisning sto på planen, og vedkommende tok opp problemet med at landbrukets husdyrhold i stadig større grad ble kritisert. Hvordan skulle vi som veterinærer forholde oss til det? Kort sagt ble vi oppfordret til å si noe à la dette: «Uansett hva vi gjør, så gjør vi det for dyrets beste».

I realiteten vet vi - både veterinærer og de fleste andre - at dette svært ofte ikke er tilfelle. Utnytting av dyr foregår innenfor rammer som ikke er konstruert for dyrets beste, men tvert imot produksjonens beste. Dyrene er midler til et mål - å fylle butikkenes kjøledisker og produsentenes lommebøker. Masseproduksjon av levende liv, transporter hvor tusenvis av dyr dør årlig, slakterier med avliving på samlebånd og låvebygninger fylt med dyr på svært begrensede arealer, er naturligvis ikke til «det beste for dyret».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer