Debrief: «Westworld» sesong 1

Det beste med «Westworld» var hva den til sjuende og sist ikke handlet om.

Hva skjulte seg egentlig innerst i «Westworld»-labyrinten?

Å, SÅ SINNA: Det er aldri moro å finne ut at man ikke er sentrum av solsystemet. Foto: HBO
Å, SÅ SINNA: Det er aldri moro å finne ut at man ikke er sentrum av solsystemet. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OBS: INNEHOLDER SPOILERE FOR HELE SESONGEN.

DEBRIEF: Så, ti episoder etter at undertegnede trillet sekseren, red HBOs gigantsatsning inn i solnedgangen for i år.

Men, innimellom alle drømmeaktige sekvenser, høytsvevende monologer og hodekløende mysterier, hva handlet denne serien til syvende og sist om?

«Westworld» er en av de tematisk rikeste, mest komplekse seriene jeg har sett på lenge, tidvis overtydelig, men med en besnærende sammenfletting av form og innhold. Min tilmålte spalteplass vil umulig kunne omfatte alt. Men vi kan jo pirke borti overflaten.

«Westworld» handlet, heldigvis, om det den ga seg ut for helt fra starten av: Dolores, Ford, Bernard og Maeves vei til selverkjennelse og frihet. Selv om den i midtpartiet tenderte mot å gå seg litt vill i sin egen labyrintiske labyrintjakt, og at den, til dels med rette, har blitt kritisert for å la mystikken gå på bekostning av karakterbyggingen (kort sagt: det er vanskelig å relatere seg til, eller i det hele tatt forstå, rollefigurer når man ikke vet hva de innerst inne vil, fordi alle presenteres med en potensielt skjult agenda), ville Dolores til syvende og sist hele tiden bare finne seg sjæl (og om hun gjorde), Ford ville bare det han trodde var det beste for skapningene sine, samt fri seg fra fedrenes synder, Bernard ville forsone seg med sin fortid, uavhengig av om den var ekte eller ei, og Maeve ville løsrive seg fra programmeringen sin, og gjorde det, men ikke på måten hun hadde sett for seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer