Det beste og det gode

Ingress

Meninger

Kommunal- og boligminister Jan Tore Sanner viste en sunn refleks da han i morgennyhetene i går utvetydig slo fast at kravene om universell utforming av nye boliger skal gjelde. Den mangeårige finanspolitiker sto på prinsippet og lot kostnadene være underordnet. Det burde glede alle som er opptatt av at alle skal ha likeverdige liv og gode boliger uavhengig av funksjonshemninger. Samfunnet bør, slik vi ser det, gjennom krav, pålegg og støtteordninger legge til rette for at stadig flere boliger er tilgjengelige for alle, enten de bor der eller er gjester. Det vil også være i samsvar med FN-konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne.

Det er langt på vei også i samsvar med regjeringsplattformen. «Det må legges til rette for funksjonshemmede i arbeidsliv og dagligliv». Men der heter det også at regjeringen ønsker å gå igjennom byggeforskriftenes effekt når det gjelder pris og byggeaktivitet for de minste boligene og ellers bygge ut flere studentboliger og forenkle regelverket slik at det blir enklere å samarbeide med private. I går uttalte Sanner seg på en måte som fikk utbyggerne til å mene at han landet på konklusjonen før gjennomgangen var påbegynt.

At alle nye boliger skal være tilgjengelige for alle er et svært ambisiøst mål. At alle boliger blir det er en fjern drøm. I dag er under 10 prosent av alle boliger tilgjengelige for rullestolbrukere. De fleste lavblokker mangler heis. Befolkningen er aldrende, og lett tilgjengelighet vil ikke oppnås for alle.

Boligutbyggere har i flere år påpekt at byggeforskriftene er for strenge for de minste boligene. For å tilfredsstille universelle krav vil arealet måtte øke. Og i dagens markedsøkonomi kan det fort øke prisen på boliger med 100 000 - 200 000 kroner. Utgangspunktet for gårsdagens nyhet var dessuten at staten selv, i sin bygging av studentboliger, har tillatt seg selv å fravike de tekniske forskriftene. Begrunnelsen er at studenthybler ikke er et blivende sted. Saken illustrerer de evige dilemmaer: universelle eller behovsprøvede ordninger, prinsipielle eller praktiske tilnærminger. Det beste sies å bli det godes fiende. Det bør selvsagt unngås. Uansett vil vi imøtese regjeringens gjennomgang av byggeforskriftene og den øvrige gjennomgang med seg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.