«Det beste som noensinne er vist på amerikansk tv»

Sjekk hvorfor kritikerne er fra seg av begeistring

 • Se trailer her!

  (Dagbladet.no): - Jeg er så overveldet av denne serien, at jeg blir nødt til å erklære disse 13 episodene for være det beste arbeidet som noen gang er produsert for amerikansk tv.

  Dette skriver den anerkjente tv-kritikeren Adam Buckman i New York Post om serien The Wire. Og han er ikke alene: Selv om «Lost», «Frustrerte fruer» og «24» vinner overskrifter på grunn av høye seertall, er det denne serien som får kritikerne til å gå av skaftet.

  Søndag starter «The Wire» opp igjen i USA.


  Svært krevende


  Serien bryter de fleste konvensjonelle regler for hva en tv-serie bør være. Den følger et titalls personer og en hel rekke historier på samme tid. Og det er nærmest umulig å komme inn i handlingen ved å se en enkeltstående episode - den krever full oppmerksomhet fra begynnelse til slutt.

  Seertallene har da også vært varierende. Likevel har altså tv-selskapet HBO (kjent for blant annet «Sopranos», «Sex og Singelliv» og «Rome») bestemt seg for å sende en fjerde sesong.

  - Episodene er så kraftfulle - så velskrevne, velspilte, innspilte og klipte - at jeg har blitt fullstendig utmattet av å se på dem, erklærer Buckman i sin anmeldelse.

  Avisa LA Times publiserte på sin side en leder der de erklærte sin glede over at serien var tilbake.


  Kjente ikke reglene


  «The Wire» beskriver situasjonen i de slumliknende strøkene i Baltimore, der karakterene er doplangere, kriminelle, politimenn og politikere.

  Programskaper David Simon (som tidligere har laget serien «Homicide: Life on the Street») forklarer seriens kunstneriske suksess med at skaperne ikke kjente til reglene for hvordan man lager en tv-serie.

  - Jeg jobbet som krimreporter, produsent Ed Burns jobbet i politiet og som lærer. Våre manusforfattere - som George Pelecanos - skriver vanligvis bøker. Ingen av oss burde egentlig lage drama for HBO, sier Simon ifølge Reuters.

  Han har en ambisjon som går langt ut over å underholde.

  - Jeg vil ha en debatt om det USA som vi bygget, betalte for og fortjener. Dette er en politisk serie og en sint serie, sier han.


  Forbannet borgermester


  Tema i sesong fire er det amerikanske skolesystemet, og deler av handlingen dreies rundt noen unge gutter som må ta valget mellom livet som doplangere og hverdagen på skolebenken.

  Den følger også de velkjente karakterene fra Baltimore-politiet og den hvite politikeren Carcetti - en karakter som skal være basert på Baltimores virkelige borgermester Martin O\'Malley.

  O\'Malley sies å mislike «The Wire» sterkt.

  - Han ringte meg, skjelte meg ut, og sa at han ikke ville ha noe med «The Wire» å gjøre, forteller Simon om en gang produksjonsteamet hadde problemer med å få tillatelse til å filme.

  Simon ba om å få gjøre seg ferdig, før han lovte å flytte produksjonen til Philadelphia.

  - O\'Malley spurte da om serien da kom til å handle om Philadelphia i stedet for Baltimore. Jeg svarte nei.

  Til slutt fikk Simon & co. fortsette å filme:

  - Men de elsker oss ikke, akkurat.

  Lenketips:

 • Les mer, kast terning og skriv egne anmeldelser i Dagbladet.nos filmbase:
  - Første sesong
  - Andre sesong
  - Tredje sesong
 • Village Voice om The Wire og kokaintrenden i amerikansk rap
 • Anmeldelse fra USA Today
 • Intervju med David Simon fra nyhetsbyrået AP
 • Dagbladets anmeldelse av sesong 1
 • Dagbladets anmeldelse av sesong 2
POLITIET: McNulty (til venstre) og Bunk, to anti-helter fra politiet i Baltimore.
POLITIET: McNulty (til venstre) og Bunk, to anti-helter fra politiet i Baltimore. Vis mer
OMAR: Omar er muligens den kuleste karakteren som noengang er skapt for fjernsyn. Foto: WARNER BROS
OMAR: Omar er muligens den kuleste karakteren som noengang er skapt for fjernsyn. Foto: WARNER BROS Vis mer