Det besværlige næringslivet

Nok en innsiktsfull og tankevekkende studie av amerikansk arbeidsliv, denne gang med hvit snipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den amerikanske journalisten Barbara Ehrenreich kombinerer den gode reportasjejournalistens blikk og mot med den analytiske kommentatorens kunnskap. I boka «Kjøpt og underbetalt» forlot hun den vellykkede akademiske middelklassen hun hører hjemme i, for å undersøke hvordan lavtlønte vaskehjelper, butikkansatte og kelnere har det.

Ved selv å ta slike jobber, satte hun sin egen kropp på spill. Resultatet var nedslående. Det er det også i den nye boka «Lokket og lurt», selv om hun denne gang har infiltrert en gruppe i arbeidslivet som står hennes reelle tilværelse atskillig nærmere: Mellomsjiktet som har hatt til dels høye stillinger i «big business», men som for øyeblikket er inne i en «omstillingsprosess» (les arbeidsledige).

Utgangspunktet hennes var at denne tradisjonelt tryggere hvitsnipp-posisjonen de siste åra later til å ha blitt stadig mer utsatt. «Nedbemanning» og «slanking» er blitt hverdagskost i næringslivet, og kan ramme den beste. Med stillingskuttene følger prestisjetap som for mange høyt utdannede er vel så ille.

Psykobabbel

Ehrenreich tok tilbake pikenavnet sitt og laget - ved hjelp av flere av de tallrike entreprenørene hun møtte i «omstillingsbransjen» - en cv som markedsførte en erfaren, driftig og framfor alt positivt innstilt pr-kvinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer