Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FLÅKLYPA-BRÅK

Det bitre oppgjøret mellom Caprino Filmcenter og Aukrust-stiftelsen har så langt kostet 13 millioner kroner

Il Tempo Extra Gigante-striden havner i Høyesterett.

FLÅKLYPA: Remo Caprino ser fram til at den bitre striden mellom Caprino Filmcenter og Aukruststiftelsen skal avgjøres i Høyesterett. Her ser vi de kjente figurene fra Flåklypa-universet. Stridens kjerne er berg og dalbanen i Hunderfossen fornøyelsespark. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLÅKLYPA: Remo Caprino ser fram til at den bitre striden mellom Caprino Filmcenter og Aukruststiftelsen skal avgjøres i Høyesterett. Her ser vi de kjente figurene fra Flåklypa-universet. Stridens kjerne er berg og dalbanen i Hunderfossen fornøyelsespark. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berg-og-dalbanestriden om hvem som har opphavsretten til attraksjonen Il Tempo Extra Gigante i fornøyelsesparken Hunderfossen skal avgjøres av Høyesterett.

For snart to år siden slo Sør-Gudbrandsdal tingrett fast at berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark er ikke en ulovlig etterligning fra filmen «Flåklypa Grand Prix».

Dyr og bitterstrid

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen har rettstvisten så langt kostet partene 13 millioner kroner. Og det stopper ikke før Høyesterett senere i år har kommet med en endelig dom.

Andre runde i saken vant Caprino Filmcenter tidligere i år i Eidsivating lagmannsrett.

Det bitre oppgjøret mellom Caprino Filmcenter, representert ved Ivo Caprinos sønn Remo og Aukruststiftelsen, skal igjen føres inn for retten etter at Høyesteretts ankeutvalg har akseptert anken fra Hunderfossen familiepark.

STRIDENS KJERNE: Berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
STRIDENS KJERNE: Berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

Hvem har opphavsretten?

Striden dreier seg om hvem som har opphavsretten til bilen Il Tempo Gigante. Animatøren og filmskaperen Ivo Caprino innledet i 1969 et samarbeid med forfatteren, humoristen og tegneren Kjell Aukrust.

Bilen var sentral i tidenes norske filmsuksess,- «Flåklypa Grand Prix», som har solgt 5,5 millioner kinobilletter i Norge og er oversatt til 13 språk.

Den legendariske racerbilen Il Tempo Gigante ble i sin tid omskapt fra tegning til modell og senere fullversjon av Bjarne Sandemose som var ansatt i Caprino Filmcenter.

To år med rettssaker

Caprino-arvingen gikk til sak mot Hunderfossen familiepark i 2015, etter at de hadde bygd en berg-og-dalbane med et Il Tempo Gigante-inspirert kjøretøy som ny attraksjon.

Caprino mener Il Tempo Extra Gigante er basert på filmbilen. Aukruststiftelsen hevder den ble laget på bakgrunn av Kjell Aukrusts originale tegninger.

Partene har så langt vunnet hver sin runde i retten. I oktober 2015 kom Sør-Gudbrandsdal tingrett fram til at attraksjonen ikke er en ulovlig etterligning av filmbilen. Men i januar i år kom Eidsivating lagmannsrett fram til at berg-og-dalbanen ikke kan markedsføres under navnet Il Tempo Extra Gigante uten samtykke fra Caprino filmsenter.

Ser fram mot en avklaring

Styreleder Lars Espen Aukrust i Aukruststiftelsen sier seg glad for at Høyesterett nå skal avgjøre tvisten.

- Det er behov for å få klarhet i de prinsipielle spørsmålene rundt opphavsretten, sier han til avisen.

Remo Caprino er ikke overrasket over at også landets høyeste domstol skal behandle saken.

- Vi hadde gjerne sett at dommen fra lagmannsretten ble stående. Da hadde vi vært ferdige. Men jeg forstår godt at dette er en prinsipiell sak som er interessant for Høyesterett.

- Jeg ville også anket dersom jeg hadde tapt i lagmannsretten, sier Caprino til Gudbrandsdølen Dagningen.