Et nytt politisk bilde trer fram over hele landet:

Det blåser grønn venstrevind over Norge

Samtlige regjeringspartier er i tapende posisjon. Arbeiderpartiet gjør det enda verre. Valgets store vinnere er Senterpartiet og Miljøpartiet, med SV og Rødt rett bak. Det blåser venstrevind over Norge.

VALGETS VINNER: Senterpartiet ligger an til å bli valgets store vinner. Foto: John T. Pedersen / DAGBLADET
VALGETS VINNER: Senterpartiet ligger an til å bli valgets store vinner. Foto: John T. Pedersen / DAGBLADETVis mer
Kommentar

Valget blir en blåmandag for regjeringspartiene, ikke minst for Høyre og Frp som krymper betydelig. De to partnerne Venstre og KrF kan ende på godt under fire prosent, som er et tydelig varsko fram mot stortingsvalget om to år. Men livet er ikke mye lettere for Arbeiderpartiet som etter prognosene vil ende på rundt 24 prosent, en tilbakegang på over 8 prosent. I tillegg blir Ap pisket enda kraftigere i en del av de store byene.

Det vi kan kalle det utvidede venstre, dvs. Ap, Sp, MDG, SV og Rødt, får rundt 56 prosent av stemmene på prognosene både i NRK og TV 2. Innad i denne konstellasjonen er det likevel sprik som peker mot en mer strukturell endring av styrkeforholdene i norsk politikk. Miljø- og distriktspolitikken blir ingen søndagstur om de skal samarbeide i framtida.

Ytre venstre, dvs. SV og Rødt, gjør et meget godt valg. At Rødt kommer over 4 prosent er et forvarsel om at partiet vil komme sterkt tilbake igjen i stortingsvalget om to år. SV gjør også et godt valg, men håper nok å komme høyere enn 6-tallet når flere stemmer er opptalt.

IKKE FORNØYD: Frps leder Siv Jensen hadde håpet på et bedre resultat. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Senterpartiet er valgets nominelle og tydeligste vinner. Med en oppslutning rundt 14 prosent vil partiet erobre en rekke nye maktposisjoner i kommuner og landsdeler der de tidligere har stått nokså svakt. Det gjelder ikke minst Nord-Norge der Sp nå kan konkurrere med Ap om å være den sentrale politiske kraften. Sp har også begynt å markere seg i byene, noe som også tyder på en utvidelse av velgergrunnlaget.

Sp er mer enn et bondeparti. Faktisk viser valgforskningen at bare ti prosent av velgerne er gårdbrukere. Den prosenten vil garantert synke ytterligere med nattas valgresultat.

Miljøpartiets store gjennombrudd er på en måte historisk. I tiår etter tiår har dette partiet slitt med å få oppmerksomhet og stemmer. Det gikk lenge i promiller og triste tall. Men den grønne bevegelsen har slitesterke folk, og nå triumferer de. Et resultat på rundt åtte prosent er en dobling, men framgangen er mye større i mange byer, ikke minst Oslo. Resultatet bekrefter at MDG blir en viktig politisk faktor i åra framover.

MDG: Det var elektrisk stemning da MDGs leder Lan Marie Nguyen Berg gikk på scenen under partiets valgvake. Video: NTB Vis mer

Arbeiderpartiet synes å være varig skadd. Et resultat på rundt 24 prosent er kanskje som ventet, og det var de nok folk i partiet som fryktet at det skulle gå enda verre. På en måte er valgresultatet historisk: Om vi igjen ser på det utvidede venstre, er ikke Ap lenger det selvsagte midtpunktet. De andre partiene er til sammen større enn Ap. Det vil få politiske konsekvenser.

Høyre framstår som et slitent parti, tynget ned av regjeringsslitasje og saker de ikke er gode til å håndtere. Distriktspolitikk er ikke Høyres greie, og når det gjelder miljø er profilen lite tydelig. Som Ap synes Høyre å ha gått tomt for nye politiske ideer.

Frp siger også nedover og er i ferd med å miste posisjonen som et mellomstort parti. Bompengeopprøret har rammet partiet midtskips, men problemene går nok dypere enn det. Innvandring og islam fenger ikke så bredt lenger, selv om den harde kjernen bare blir hardere. Det er heller ikke lett å nå unge velgere med et likegyldig syn på miljø og klima, og med klimafornektere i sentrale posisjoner. Den nokså ytterliggående markedsliberalismen tenner heller ikke så mange hjerter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.