KOMMENTARER

Derfor måtte Frithjof Jacobsen gå fra jobben i VG:

Det blåser kaldt i åpne landskap

Mediene stiller strenge krav om åpenhet når det gjelder politikernes relasjoner, bindinger og interesser. De samme kravene gjelder for redaktører og journalister. Derfor gikk Frithjof Jacobsen fra jobben som politisk kommentator i VG.

UTE: Frithjof Jacobsen (tv) (her med Anders Giæver fra VG) meldte i går at han slutter på dagen i avisa.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTE: Frithjof Jacobsen (tv) (her med Anders Giæver fra VG) meldte i går at han slutter på dagen i avisa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Livet er ikke så enkelt som avholdsfolket vil ha det til, sa forfatteren Aksel Sandemose. Det gjelder i særlig grad privatlivet, og spesielt når det leves nær offentlige lyskastere. Ingen vet mer om disse farene enn journalister og politikere. Det preger også de uttalelsene som nå kommer fra det nye paret Frithjof Jacobsen (VG) og Jette Christensen (Stortinget). Jacobsen sier rett ut at forholdet «ikke er forenlig med å være kommentator i VG.» VGs sjefredaktør Gard Steiro er nærmest overveldende enig.

Så langt er historien om forholdet helt etter boka. Ikke minst er offentliggjøringen og konsekvensene i overensstemmelse med presseetikken slik den er formulert i Vær varsom-plakaten. Den stiller helt tydelige krav om at pressefolk må verne om sin egen og medienes uavhengighet, integritet og troverdighet. I plakaten heter det:

«Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet … Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske arbeidet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer