KOMMENTARER

Det ble en stor, skitten klimaseier

Uten at vi har lagt merke til det, har klima og miljø blitt den største politiske saken i Norge. Den ble bare ikke slik vi hadde tenkt, skriver Geir Ramnefjell.

MOBILISERING: Når alt blir miljøpolitikk, flyttes saken inn i stormens øye hvor synspunkter og holdninger slynges i alle retninger. Det betyr ikke at alle blir for, det kan like gjerne bety at motstanden får en kraftig mobilisering. Foto: NTB Scanpix
MOBILISERING: Når alt blir miljøpolitikk, flyttes saken inn i stormens øye hvor synspunkter og holdninger slynges i alle retninger. Det betyr ikke at alle blir for, det kan like gjerne bety at motstanden får en kraftig mobilisering. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt varslet igjen og igjen. Klima- og miljø kommer til å bli den store saken, den som dominerer den politiske debatten og avgjør hvilke partier vi stemmer på. Og så har det liksom aldri slått til. Før nå.

Foran valget i Danmark om knappe to uker scorer saken på topp blant velgerne, innvandring må finne seg i å havne på tredjeplass. Her hjemme er ennå ikke miljø på topp i velgerundersøkelser, selv om det har vært stigende - kraftig blant de unge.

Likevel, hvis vi ser på hvilke saker som har skapt de største bølgene i det politiske landskapet det siste året, er det lett å se et mønster. Acer-debatten herjet på vårparten i fjor, vindkraftdebatten har tatt av i løpet av vinteren - før den ble avløst av bompengeopprøret nå nylig. For ikke å snakke om den snart kontinuerlige oljedebatten.

Intensiteten i disse debattene er voldsomme. Selv om også andre temaer har skapt stort engasjement som abortstriden, bunadsgeriljaen og FNs migrasjonsplattform, så er det påfallende hvordan vi har fått en ny, grønn tråd; saker med klima og miljø setter fyr på engasjementet, gang etter gang. Det er egentlig ingen tvil, klima og miljø er blitt sak nummer én. Nesten uten å tenke over det, har vi sneket oss inn i framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer