Øystein Greni fra «Hver gang vi møtes»:

- Det ble for tøft

Bigbang-frontmannen var i årevis skeptisk til å bli med på «Hver gang vi møtes». Nå ville han aldri vært opplevelsen foruten.

GRENIS DAG: Denne lørdagen skal artistene i «Hver gang vi møtes» covre BigBang-låter. Øystein Greni var mest redd for ikke å prestere selv. FOTO: Vegard Breie / TV 2
GRENIS DAG: Denne lørdagen skal artistene i «Hver gang vi møtes» covre BigBang-låter. Øystein Greni var mest redd for ikke å prestere selv. FOTO: Vegard Breie / TV 2 Vis mer
Publisert

- Det var innmari skummelt å skulle delta, men jeg har lært mye av det. Det er sunt å gjøre ting som er utenfor komfortsonen, sier Øystein Greni til Dagbladet.

Denne lørdagskvelden er han i fokus på «Hver gang vi møtes». Et utvalg av BigBang-frontmannens omfattende katalog skal tolkes fritt av Arif, Maj Britt Andersen, Tix, Myra og Anna Of The North – Greni kunne selv ikke vært mer fornøyd.

47-åringen forteller Dagbladet at han ble imponert av de andre deltakernes musikalske bidrag, selv om det ikke er et program for musikknerder, ifølge ham selv. «Hver gang vi møtes» er først og fremst for dem som er «interesserte i mennesker».

- Derfor tror jeg det er naturlig å være redd for at man ikke er bra nok, sier Greni til Dagbladet.

- At jeg ikke skulle klare å lage noen gode versjoner av låtene – eller at jeg ikke skulle klare å delta i samtalen.

NORSK TOLKNING: Slik reagerer artistene når TIX tolker "Girl in Oslo" av Bigbang. «Hver gang vi møtes» har premiere på TV 2 lørdag 1. januar kl. 20.00. Musikk/tekst: Øystein Greni. Vis mer

Skeptisk til å delta

Greni avslører at han lenge var skeptisk til å takke ja til å være med på programmet. Han mener å huske å ha blitt kontaktet så tidlig som i 2010, men tanken om å takke ja slo ham ikke før pandemien. Det skjedde under en skitur, hvor han tenkte på hvor mye jobb han hadde mistet det siste året.

- Jeg var fast bestemt på at jeg aldri skulle gjøre det der … Men det er lenge siden nå, sier han.

Han ble til slutt overtalt av Tuva Syvertsen fra Valkyrien til å delta. I ettertid synes Greni opplevelsen av å ha vært med i programmet er verdifull, og trekker fram møtet med Arif som spesielt givende.

- Jeg ble grepet av historien hans, men også måten han ordlegger seg på, og bare … hele hans vesen. Det slo meg noen ganger i løpet av dagen, hvor glad jeg var for å kunne sitte i samme rom som ham.

ARIF-FAN: Øystein Greni er takknemlig for tiden han fikk med den populære hiphop-artisten Arif. FOTO: Vegard Breie / TV 2
ARIF-FAN: Øystein Greni er takknemlig for tiden han fikk med den populære hiphop-artisten Arif. FOTO: Vegard Breie / TV 2 Vis mer

Ung Hendrix

Ungdomsskolen var en vanskelig tid for Greni. Han følte seg utenfor og usikker, men klamret seg fast til musikken. Han måtte i alle fall bli god i et eller annet.

Det ble raskt tydelig at han hadde musikalsk talent. Hvis man skrudde på NRK en kveld i 1984, kunne man på «Halvsju» se en ti år gammel Øystein Greni stå og spille Jimi Hendrix.

I ettertid har Greni fått et mer komplisert forhold til TV-opptredener. Han synes det kan virke falskt.

- Jeg har hatt blandede erfaringer med TV-en i løpet av livet mitt, sier Greni.

- Jeg har tenkt at det er et litt mer falskt og stressa medium, egentlig, men jeg ble positivt overrasket denne gangen.

Den vanskelige tida på ungdomsskolen har styrket Greni som person på visse områder, mener han selv. Han tror motgangen har gjort ham til en bedre lytter.

- Forhåpentligvis gjør det meg til en bedre venn, at jeg kan være der når andre har problemer. Jeg føler vel jeg ofte kan si at jeg forstår hvordan folk har det når de sliter, sier han.

- Først og fremst skater

På 90- og tidlig 2000-tallet frekventerte Bigbang de samme Oslo-klubbene som de litt eldre rockerne i Gluecifer, Kåre & the Cavemen, King Midas og Turboneger.

Kranene på klubber som Rockall og Last Train klarte likevel aldri lokke til seg Øystein Greni – han var mer opptatt av skating.

Kort tid etter det norske totalforbudet mot rullebrett ble opphevet deltok Greni i europamesterskapet i Antwerpen. Han tok med seg seieren hjem.

- Jeg var først og fremst skater, og hele den rockekulturen som handler om å sitte på pub og snakke om dem som er dumme og alt det som ikke er bra … Det har jeg aldri likt. Det var en slags dagsorden i det miljøet. Jeg var i stedet vant til å skate seks timer om dagen, sier Greni.

Livsstilen hans var også preget av tilhørigheten til «straight edge»-miljøet, en subkultur som oppsto blant punkere i USA tidlig på 80-tallet. Blant dem var gjerne en positiv livsfilosofi prioritert over sex og dop.

De strenge føringene har blitt mildere med åra, selv om lidenskapen for skating lever i beste velgående. Drikking er det heller ikke så mye av.

- Jeg gjør ting, og er ikke så glad i å prate om å gjøre ting, sier Greni.

Avbrøt turné

For Greni fantes det likevel lyspunkter i den vanskelige ungdomstilværelsen – en ungdomsforelskelse som på et tidspunkt ble gjengjeldt.

Seinere skulle han gifte seg med henne, artisten Maria Orieta, og få et barn sammen.

BigBang-hittene «Wild Bird» og «Girl in Oslo» viste at Grenis suksess på musikkfronten var udiskutabel. Bandet måtte satse stort, og til slutt tok han med seg kone og barn og dro til Los Angeles. Der ventet det en omfattende turnéplan.

Alt det romantiske ved rockelivet forsvant raskt, og dagene og månedene med spilling for halvfulle klubber i sørstatene føltes ikke for Greni som stort mer enn «hard jobbing».

- Du får ikke noe betalt, du får ikke sove ordentlig, og så vet jeg at datteren min savner pappaen sin. Da tenkte jeg, hva faen er det du holder på med nå? Det ble for tøft, sier han.

Da kona fikk en sykdom som gjorde det vanskelig å se etter datteren, bestemte Greni seg for å avbryte USA-turneen.

- Det gjør oss sikkert til dårligere forretningsmenn, men at vi skandinaviske menn er bløtere enn andre tror jeg gjør oss til bedre fedre, sier Greni.

Siden returnerte han sammen med familie og bandkameratene, til et Norge som mildt sagt ikke hadde mistet interessen for Bigbang.

- Hva hadde skjedd dersom ingen hadde fortsatt å bry seg om Bigbang?

- Tja … Jeg kunne blitt lærer. Vise barn hvordan de skal spille blokkfløyte. Hvem vet, det kan godt hende at jeg gjør så dårlig inntrykk på TV at jeg klarer å avlive hele bandet i løpet av lørdagskvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer