Det ble ingen Oscar-nominasjon til «Kongens nei»

Var med i kampen om «Beste utenlandske film».

BLE IKKE NOMINERT: Danske Jesper Christensen spiller kong Haakon. Det ble ingen Oscar-nominasjon på han og filmen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BLE IKKE NOMINERT: Danske Jesper Christensen spiller kong Haakon. Det ble ingen Oscar-nominasjon på han og filmen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regissør Erik Poppes «Kongens nei» har kjempet om en Oscar-statuett. Men selv om filmen var på en såkalt short-list, sammen med åtte andre utenlandske filmer, ble det ingen nominasjon - og dermed vil det heller ikke kunne bli noen Oscar.

Regissør Morten Tyldums storfilm «Passengers» fikk imidlertid to nominasjoner for beste produksjonsdesign og beste filmmusikk.

Det var en tydelig skuffet Erik Poppe som møtte pressen kort tid etter at nominasjonene ble kjent.

INGEN NOMINASJON: Regissør Erik Poppe møtte pressen etter Oscar-nyheten ble sluppet. Alle håpet på en nominasjon. Foto: Knut Eirik Lindblad
INGEN NOMINASJON: Regissør Erik Poppe møtte pressen etter Oscar-nyheten ble sluppet. Alle håpet på en nominasjon. Foto: Knut Eirik Lindblad Vis mer

For i dag, tirsdag 24. januar, ble det kjent hvilke filmer som er nominert til verdens gjeveste filmpris.

Og det ble ingen til den norske filmen.

- Ja, jeg kan si at jeg er skuffet, men nei, egentlig ikke. Det er nok flere filmer i den nominasjonslista som ikke er like sterke som vår, sier regissør Erik Poppe til Dagbladet og legger til:

- Jeg tror flere av oss som har jobbet med «Kongens nei» tenker det samme.

Selv om det ikke ble noen Oscar-nominasjon, har «Kongens nei» fått en eventyrlig mottakelse.

SPILLER KONG OLAV: Anders Baasmo Christiansen spiller kong Olav i «Kongens nei».
SPILLER KONG OLAV: Anders Baasmo Christiansen spiller kong Olav i «Kongens nei». Vis mer

- Samtidig er det lov å kjenne på at det hadde vært gøy å være med den siste mila, sier Poppe.

- Men jeg er stolt over alt vi har fått til med filmen. Over 700 000 har sett den på kino og vi fikk vise den i Slottsparken med 12 000 mennesker. Det er stort, fortsetter regissøren.

Gjengen som har jobbet med Kongens nei var samlet for å bivåne nominasjonene i filmselskapet Paradox' lokaler i Oslo.

- Det er ikke til å legge skjul på at skuffelsen var stor blant flere i rommet. Vi har vært rusa på alt Kongens nei har gjort for oss og hva vi har fått til, sier Poppe.

I fjor ble det kjent at ni filmer var plukket ut til å være med på en kortliste for «Beste utenlandske film.»

Et stort pressekorps var på plass utenfor filmselskapet Paradox' lokaler i Oslo Sentrum i ettermiddag.

Disse var nominasjonsfavorittene: Norske «Kongens nei», danske «Under sanden», svenske «En mann ved navn Ove», australske «Tanna», kanadiske «It's Only the End of the World», tyske «Min pappa Toni Erdmann», iranske «The Salesman», russiske «Paradise» og den sveitsisk-franske familiefilmen «Løvetannbarn».

De som gikk videre, var tyske, «Min pappa Toni Erdmann», danske «Under sanden», iranske «The Salesman», australske «Tanna» og svenske «En mann ved navn Ove».

«La La Land» fikk flest Oscar-nominasjoner

Musikalen «La La Land» har fått 14 Oscar-nominasjoner, et rekordhøyt antall som deles kun med «Titanic» og «Alt om Eva», melder NTB.

«La La Land» er nominert til beste film. Ryan Gosling, som spiller i filmen, er nominert til beste mannlige skuespiller. Emma Stone, som også spiller i filmen, er nominert til beste kvinnelige skuespiller.

To av filmens låter er nominert til beste sang. Filmen er også nominert til beste regi, fotografi, produksjon, kostyme og lyd.

Nominasjonene ble kunngjort tirsdag, to uker etter at «La La Land» stakk av med sju priser av sju mulige under Golden Globe-utdelingen.

Scifi-filmen «Arrival» og dramafilmen «Moonlight» er begge tildelt åtte Oscar-nominasjoner.

Oscar-prisene deles ut 26. februar. Se hele lista her (ekstern lenke).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer