- Det blir en ghetto midt i Oslo

Det nye regjeringskvartalet blir et fort som skaper døde byområder, sier eksperter. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt for staten å ekspropriere store bygg i Oslo sentrum.

REGJERINGSGHETTO: Arkitekter og Oslo byes vel mener planene om å samle regjeringskvartalet vil skape store døde områder midt i byen. Forslaget til Bjarke Ingels Group var blant skissene regjeringa presenterte mandag denne uka. Foto: Bjarke Ingels Group / Statsbygg
REGJERINGSGHETTO: Arkitekter og Oslo byes vel mener planene om å samle regjeringskvartalet vil skape store døde områder midt i byen. Forslaget til Bjarke Ingels Group var blant skissene regjeringa presenterte mandag denne uka. Foto: Bjarke Ingels Group / Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag la regjeringa fram sju forslag til nytt Regjeringskvartal. Bestillinga krevde 5700 arbeidsplasser og samling av alle regjeringsdepartement unntatt ett. 

De planene, uansett hvilket utkast som til slutt vinner fram i arkitektkonkurransen, vil skape en ghetto midt i Oslo sentrum, ifølge Arne Sødal i Sødal Arkitekter. En regjeringsghetto. 

- Vi snakker om et prosjekt som dekker flere kvartaler kun med kontorer - noe som vil fungere som en ghetto. Og når det er så store volumer, kan det bli en en barriere i byen, sier Sødal til Dagbladet.

Kreft og døde byområder Han beskriver det nye Regjeringskvartalet som en kreftsvulst som kan skape døde områder midt i Oslo by. 

- Et annet problem er at Regjeringskvartalet blir en virksomhet med enorme sikkerhetskrav, og ikke kan bidra med noe som helst i randsonen av byggene. Dette blir et dødt byområde, sier han.  

Sødal mener løsningen er klar - regjeringa må gå bort fra planen om å samle departementene. 

- Det er slike områder vi forsøker å reparere, så det å bevisst skape et stort problem bare for å lage politikerdrømmen om det store regjeringskomplekset, det skaper en konflikt i bybildet. Det er feil vei å gå. Vi bør spre departementene utover i byen og lage satellitter for regjeringsadministrasjonen, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer