- Det blir en ghetto midt i Oslo

Det nye regjeringskvartalet blir et fort som skaper døde byområder, sier eksperter. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt for staten å ekspropriere store bygg i Oslo sentrum.

REGJERINGSGHETTO: Arkitekter og Oslo byes vel mener planene om å samle regjeringskvartalet vil skape store døde områder midt i byen. Forslaget til Bjarke Ingels Group var blant skissene regjeringa presenterte mandag denne uka. Foto: Bjarke Ingels Group / Statsbygg
REGJERINGSGHETTO: Arkitekter og Oslo byes vel mener planene om å samle regjeringskvartalet vil skape store døde områder midt i byen. Forslaget til Bjarke Ingels Group var blant skissene regjeringa presenterte mandag denne uka. Foto: Bjarke Ingels Group / Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag la regjeringa fram sju forslag til nytt Regjeringskvartal. Bestillinga krevde 5700 arbeidsplasser og samling av alle regjeringsdepartement unntatt ett. 

De planene, uansett hvilket utkast som til slutt vinner fram i arkitektkonkurransen, vil skape en ghetto midt i Oslo sentrum, ifølge Arne Sødal i Sødal Arkitekter. En regjeringsghetto. 

- Vi snakker om et prosjekt som dekker flere kvartaler kun med kontorer - noe som vil fungere som en ghetto. Og når det er så store volumer, kan det bli en en barriere i byen, sier Sødal til Dagbladet.

Kreft og døde byområder Han beskriver det nye Regjeringskvartalet som en kreftsvulst som kan skape døde områder midt i Oslo by. 

- Et annet problem er at Regjeringskvartalet blir en virksomhet med enorme sikkerhetskrav, og ikke kan bidra med noe som helst i randsonen av byggene. Dette blir et dødt byområde, sier han.  

Sødal mener løsningen er klar - regjeringa må gå bort fra planen om å samle departementene. 

- Det er slike områder vi forsøker å reparere, så det å bevisst skape et stort problem bare for å lage politikerdrømmen om det store regjeringskomplekset, det skaper en konflikt i bybildet. Det er feil vei å gå. Vi bør spre departementene utover i byen og lage satellitter for regjeringsadministrasjonen, sier han.

Arkitekten, som også var engasjert i debatten rundt Bjørvika i Oslo, mener staten opererer med en utdatert tankegang.

- Vi lever jo tross alt i en digital verden, og samarbeid skapes ikke lengre ved at folk treffes i gangene, sier Sødal. 

Et fort midt i byen Han får støtte fra Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Oslo Byes Vel.

FORSLAG: Arkitektkontoret White ser for seg et slikt Regjeringskvartal. Foto: White / Statsbygg
FORSLAG: Arkitektkontoret White ser for seg et slikt Regjeringskvartal. Foto: White / Statsbygg Vis mer

- Dette er en tanke vi absolutt støtter. Vi bør se på bruk av eksisterende bygningsmasse i nærheten av regjeringskvartalet så kan vi få en mer skånsom byplanlegging, sier han.

Høisæther er redd regjeringa er i ferd med å skape eget fort til politikerne og byråkratene. 

- Man vil få mindre plass og luft, og sikkerhetssanstaltningene som Regjeringskvartalet medfører vil ikke bidra til den åpne byen vi ønsker. Jeg kaller det en fortifikasjon - vi lager et fort midt i byen. Bak gjerdet skal alle vi har valgt til å styre sitte, og utenfor står alle vi og kommer ikke inn. 

Ekspropriere Høyesterett? Dersom regjeringa ikke endrer sine planer for Regjeringskvartalet, mener både Sødal og Høisæther at man kan ekspropriere deler av den eksisterende bebyggelsen rundt Y-blokka og høyblokka. 

- Det er én mulighet, og de fleste av skissene som ble levert mandag av avhengig av å gjøre det. Deichmanske er isåfall et godt alternativ. Men jeg vil understreke at dette er en siste utvei, dersom man likevel velger å samle alt departementene i Regjeringskvartalet. Såvidt jeg vet er det Oslo kommune som eier Deichmanske også, så det må vel gå an å få til noe der, sier Sødal.

Blant de store byggene i umiddelbar nærhet er Deichmanske bibliotek, VG-huset, Høyesterett og studentenes treningssenter Centrum Athletica. 

- For å kunne oppnå lavere bygningsvolumer så må man se på muligheten for å rekvirere eiendom rundt kvartalet. Da er det to muligheter, enten å faktisk ta i bruk eksisterende bygg eller å sanere dem, sier Ole Rikard Høisæther. 

- Samling skaper bedre byrom Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er ikke enig. Chaffey mener tvert imot at Oslo vil bli en åpnere by med det nye regjeringskvartalet. 

- En samlet løsning betyr at vi kan åpne opp stengte gater og byrom i andre deler av byen og vi oppnår bedre sikkerhet for de ansatte. Og vi legger til rette for at regjeringen og departementene kan arbeide effektivt sammen.

- Hva er årsakene til at alle departementene skal samles? 

Det nye Regjeringskvartalet

• Regjeringa har bedt Statsbygg bygge et nytt administrasjonssenter for sentralmyndighetene.

• I bestillinga lå krav til 5700 arbeidsplasser, og alle departement, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i de nye byggene.

• Mandag presenterte Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sju forslag til hvordan utfordringen kan løses.

• De fleste forslagene inkluderer høyhus for å imøtekomme den relativt lille grunnflaten som er tilgjengelig.  

• Det nye Regjeringskvartalet er tidligst ferdig i 2023.

- Spredt plassering innebærer sikkerhetsutfordringer, stengte gater og byrom for innbyggere og næringsliv og krevende samhandling mellom departementene. Jeg er trygg på at vi vil finne gode løsninger som kombinerer departementenes behov for sikkerhet og levende bymiljø, avslutter han.

VIL SPRE: Arkitekt Arne Sødal. Foto: Sødal Arkitekter
VIL SPRE: Arkitekt Arne Sødal. Foto: Sødal Arkitekter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer