Det blir ikke mer «Storbynatt»

- Humor er sjelden 100 prosent gapskratt.

KUN EN SESONG: Det kan se mørkt ut for mer «Storbynatt» neste år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
KUN EN SESONG: Det kan se mørkt ut for mer «Storbynatt» neste år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.Vis mer

De siste dagene har Bård Tufte Johansen og Harald Eias komiprogram «Storbynatt» måttet tåle tungt skyts fra både kritikere og seere.

Nå melder TV2.no at programmet ikke vil fortsette til neste år, til tross for at NRK har opsjon på å forlenge avtalen.

- Vi har kontrakt på kun 16 programmer for 2010. Neste år skal Bård og Harald gjøre andre prosjekter. Men det kommer vi tilbake til, uttaler «Storbynatt»-produsent Lars Hognestad til TV 2.

Gode seertall «Storbynatt» har ifølge NRK hatt 472.000 seere i snitt på de første seks programmene, noe som gir en markedsandel på 34 prosent.

Selv om de hadde 550.000 seere på premieren, er snittallene høyere enn flere tidligere av duoens tidligere programmer - men de kan ikke måle seg mot suksesser som «Team Antonsen» og «Åpen Post».

- Problem at komikere alltid blir målt mot sine Greatest Hits. Humor er sjelden 100 % gapskratt: Noe treffer blink, annet bommer, skriver programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK på sin twitterprofil.

Innhentet av suksess? En av de som den siste uken har uttalt seg kritisk til programmet, er kulturredaktør Sarah Sørheim i Klassekampen.

- De er så bra at jeg forventer noe mer av dem. Jeg forventer å le sinnssykt mye, og det gjør jeg ikke. Det virker som de er innhentet av sin egen suksess, uttalte nylig Sørheim til NRK.no.

I helgen gikk også Dagsavisens Anders Heger ut mot humoren i programmet, som han karakteriserer som «banal» og «klassisk mobbing».

NRK.nos lesere kan synes å være enig i kritikken. I en spørreundersøkelse på siden uttaler 77 prosent at de synes Bård og Harald var «bedre før», 12 prosent at de «ikke er fornøyd med programmet» og ti prosent at de «ikke har forandret seg».

Kutt i NRK Avgjørelsen om å kutte «Storbynatt» fra neste år trenger ikke nødvendigvis henge sammen med hvorvidt humoren faller i god jord hos folk eller ei - seertallene tatt i betraktning.

Økonomien internt i NRK er som kjent ikke god om dagen, noe som har resultert i at NRK vurderer å sette ut produksjonen av drama og sport.

Etter det Dagbladet kjenner til, gir heller ikke innkjøpsbudsjettet for underholdningsavdelingen i NRK rom for de store satsingene i 2011 - noe som direkte eller indirekte kan være grunnen til «Storbynatt»-stopp fra neste år.