Lars Monsen

- Det blir ikke nye turer med Monsen i sommer

NRK utvikler nye konsepter.

MINUTT FOR MINUTT: I fjor sommer kunne vi følge Lars Monsen minutt for minutt på NRK. Foto: Kim Erlandsen/NRK
MINUTT FOR MINUTT: I fjor sommer kunne vi følge Lars Monsen minutt for minutt på NRK. Foto: Kim Erlandsen/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for enorm suksess i fjor, blir NRKs sommerunderholdning i år uten Lars Monsen. Det bekrefter Rune Møklebust, som var programsjef for «Monsen minutt for minutt» og «Sommeråpent», i en e-post til Dagbladet.

«Det blir ikke nye turer med Monsen neste sommer», skriver Møklebust, og forklarer at NRK jobber med nye sommerprosjekter, uten å gå i detalj om hva disse er.

«Monsen minutt for minutt» var NRKs store sommersatsing i 2018, der Norges regjerende villmarksprofil Lars Monsen ledet an en stor følgerskare på tur gjennom landet.

Over fire uker tok Monsen, NRKs TV-team og en rekke turglade nordmenn seg over fjellområdene ved Hardangervidda, Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms.

På veien besøkte de fiskevann, turisthytter, krysset åpne viddelandskap og besteg høye topper. Alt med et kamerateam på slep, med en spesialbygget teknisk ryggsekk for å sørge for at TV-bildene kom fram til NRK-skjermen.

Turene ble avsluttet med direktesendt «Sommeråpent» på kveldene.

- Utvikle nye konsepter

I fjor kunne man se Monsen på NRK både i dokumentarserien «Monsen og hundene» og det store sommerprosjektet «Monsen minutt for minutt».

- 2018 var jo et helt fantastisk år for oss med Lars Monsen, sier redaksjonssjef Eirik Ingstad i NRK Underholdning til Dagbladet.

I år kommer det imidlertid ikke til å komme noe nytt med friluftsguruen på NRK - verken til sommeren eller seinere på året.

- 2019 bruker vi nå til å utvikle nye konsepter med Lars Monsen, som vi gleder oss til å presentere i 2020, sier han, og legger til:

- Det er viktig for oss å drive med kontinuerlig fornying og nyskaping, og det er den fasen vi er i nå. Vi er i fullt arbeid, men ikke noe av det kommer på skjermen i år.

Han understreker at alt innhold med Lars Monsen, helt tilbake til Canada-serien, ligger tilgjengelig på NRK TV på Internett.

- Der finnes det masse bra gjensyn for turglade Monsen-fans. Det er fortsatt mange som ser de gamle seriene, som for eksempel Canada-turen, og «Nordkalotten 365». Det er kjempegøy.

MYTER: Lars Monsen avkrefter mytene om seg selv: - Men det er jo morsomt, da. Vis mer Vis mer

- Dropp dopapiret

I et intervju med Dagbladet i fjor, fortalte Lars Monsen at han med TV-programmet ønsket å formidle den norske naturen inn i de tusen hjem, la roen senke seg, og gi folk en følelse av at tida står stille.

I tillegg til å være bekymret for om TV-signalene ville holde, var det én ting han spesielt var opptatt av: at ingenting skal ligge igjen etter turgåerne der de hadde vært. Derfor mente Monsen at den største utfordringen knyttet til turene i fjellheimen, ville være toalettbesøkene.

- Mange kommer til å bo på DNT-hytter, og der er det toaletter. Men hvis man må ut i terrenget er mitt råd: dropp dopapiret, sa han til Dagbladet.

- Det er fullt mulig å bruke mose, gress og andre ting. Sørg for å legge en stein over etterpå, så det ikke kommer en hund etterpå og … ja. Hvis du må bruke papir, tar du det med deg i en pose, og hiver det på et egnet sted seinere.

2800 kroner i minuttet

Prosjektet «Monsen minutt for minutt» hadde en prislapp på 20,3 millioner kroner, opplyste arkivar i NRKs dokumentarkiv May Irene Solum til Dagbladet.

- Vi har regnet på det, og pris per sendte minutt er 2800 kroner, sa programsjef Rune Møklebust til Dagbladet i fjor. Sommersendingene kostet ifølge ham 84 000 kroner per halvtime.

- I en privatøkonomi er dette kanskje store summer, men for fire uker med masse bra innhold, er ikke dette mye, legger han til.

Summen inkluderer blant annet lønn og tillegg for rundt 50 NRK-ansatte i fire uker, reisekostnader, mat, losji, fjellutstyr og fakturering fra Den Norske Turistforening, Røde Kors og andre leverandører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer