Det blir ikke så mye bling framover

Hiphopsalget stuper.

(Dagbladet.no): Det er mørke tider i platebransjen og det er hiphop-artistene som får føle nedgangen mest på kroppen. Da amerikanske Nielsen SoundScan publiserte sin første kvartalsrapport over det amerikanske platesalget i forrige uke, viste den ifølge Reuters at rapsalget har falt med 33,6 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Det har vært historien om et varslet mord.

Eminem holder stand

Hiphop-salget stupte med 21 prosent fra 2005 til 2006, og den eneste rap-artisten som klarte å karre seg opp på Billboards liste over de ti mestselgende platene i 2006, var Eminem.

Samleplata «Curtain Call: The Hits» havnet på sjetteplass.

Det er ikke bare hiphop som sliter. Country-salget har gått ned med 30,7 prosent, rock mellom 10 og 12. Det er bare to plater som har rundet millionen i år: Fall Out Boys «Infinity  On High» og Gwen Stefanis «The Sweet Escape».

Den eneste sjangeren som har vokst er r&b, som har hatt en oppgang på 1,9 prosent.

Hvorfor?

Det blir ikke så mye bling framover

Ulovlig nedlasting, nedleggelser av musikkbutikker og få plateutgivelser, er noen av årsakene til salgsnedgangen innen hiphop.

Andre mener at problemet er å finne i sjangeren selv.

I forrige uke publiserte AP en artikkel der de gikk nærmere inn på problemstillingen. I en undersøkelse blant afro-amerikanere utført av AP og AOL-Black Voices i fjor, viste det seg at 50 prosent av de spurte mente at hiphop var blitt en negativ kraft i det amerikanske samfunnet.

- Negativiteten i rapen har gått for langt, sier Chuck Creemur, som driver nettsiden allhiphop.com, til AP.

Musikken USA vil høre

Creemur hevder plateselskapene bevisst har utnyttet salgspotensialet til gangsterrappen og ignorert artistene som har et mer positivt budskap.

- Det hele koker ned til manglende balanse. Og der det mangler balanse, enten det er overvekt av det positive eller negative, vil forbrukerne til slutt alltid vende ryggen til produktet, sier Creemur.

Rapperen David Banner mener på sin side at de lager musikken USA vil høre.

Det blir ikke så mye bling framover

- Jeg har laget positive låter, men de har solgt dårlig. Jeg kunne ønske amerikanerne bare kunne være ærlige. Amerika er syk.. Amerika elsker vold og sex.

Tjener fortsatt penger

Men samtidig som salget stuper, er det folk i bransjen som sørger for at stjernene får betalt. Ifølge næringslivsmagasinet Forbes har manager Chris Lighty revolusjonert mulighetene for artistene til å tjene penger på brandnavnet sitt.

Han har blant annet skaffet 50 Cent filmavtaler, en vitamindrink-reklame og et kondommerke.

- Platesalget går ned fordi ungene stjeler musikk på nettet, og derfor kan artistene ikke lenger forvente å kunne leve av musikkinntekter alene, sier Chris Lighty til Forbes.

TANNFIN: Paul Wall har kjeften full av gull, men det spørs om sistealbumet «Get Money -Stay True» kommer til å selge like mye som «The People\'s Champ». Foto: Scanpix
TANNFIN: Paul Wall har kjeften full av gull, men det spørs om sistealbumet «Get Money -Stay True» kommer til å selge like mye som «The People\'s Champ». Foto: Scanpix Vis mer