<strong>FRIFUNNET:</strong> Men Röyksopp vil ikke feire i dag. Forsvarer Harald Christian Bjerke til venstre.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FRIFUNNET: Men Röyksopp vil ikke feire i dag. Forsvarer Harald Christian Bjerke til venstre. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Det blir ingen markering eller fest i dag

Röyksopp mener rettssaken, selv som seierherre, har vært tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Röyksopp ble i dag frifunnet for låttyverianklagene fra den tidligere samarbeidspartneren Rune Lindbæk av Bergen tingrett.

Duoens ene halvpart, Svein Berge, sier at han ikke ønsker å hovere på noen måte, men at det aldri har vært noen tvil for dem at de skulle frifinnes.

- For vår del så har det aldri vært noen tvil. Nå konstaterer vi at det hele er over og at vi er ferdig med saken. Det blir ingen markering eller fest i dag, det hele er egentlig dypt tragisk. Vi hadde en syvminutters seremoni da vi var ferdig med rettssaken, der Torbjørn og jeg delte en gammel boks Urge, som hadde stått i studio veldig lenge, mens vi var helt stille. Vi sa ikke et ord, sier Röyksopps Svein Berge til Dagbladet.

Ny musikk Lindbæk hevdet i søksmålet sitt at han var med på å lage låta «Lift» gjennom et samarbeidsprosjekt med Röyksopps Torbjørn Brundtland kalt Drum Island. Han mente videre at deler av denne låta ble brukt i låta «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», og at han dermed skulle bli kreditert for denne bruken og også få en del av pengene Röyksopp har tjent og vil tjene videre på låta.

Det avviser nå Bergen tingrett.

«Retten finner sannsynliggjort at verket «Lift» er skapt av Torbjørn Brundtland alene. Dette var et verk Brundtland hadde i sitt hode og det ble skapt på en dag. Brundtland var alene i studio mesteparten av tiden. Det var først på slutten av dagen at Rune Lindbæk kom i studio», heter det i dommen.

Nå ser Berge fram til å drive med musikk på heltid igjen.

- Nå kan vi drive med musikk igjen, og rette alt fokus mot det. Det er en del ting som vi måtte sette til side da vi ble stevnet for retten. Både ny musikk, konserter og et bokprosjekt måtte vike. For folk som oss, som driver med musikk, er det ikke veldig gunstig å måtte forsvinne fra det vi egentlig driver med så lenge.

- Nå er vi tilbake der vi hører hjemme. Vi skal prøve å skrape sammen noen nye låter nå og se om vi ikke klarer å få ut en EP innen sommeren. Og det er greit å vite at den skrapa vi fikk i vårt rennomé da danne saken kom opp nå er ettertrykkelig retta opp. Det er viktigst for oss, sier Berge.

Prioriterer mamma Rune Lindbæk sa til Dagbladet tidligere i dag at han ikke har tatt stilling til om han vil anke ennå, og at han føler seg diskreditert som menneske og musiker.

Slik lyder domsslutningen:


«I hovedsøksmålet:

Torbjørn Brundtland og Svein Berge frifinnes.


I motsøksmålet:

Rune Lindbæk er ikke å anse som opphavsmann til verket «Lift» av Drum Island.

Rune Lindbæk er ikke utøvende musiker etter åndsverkloven § 42 på innspillingen av «Lift» utgitt av Drum Island i 1997.

Rune Lindbæk er ikke produsent/tilvirker etter åndsverkloven § 45 på innspillingen av «Lift» utgitt av Drum Island i 1997.

Rune Lindbæk er ikke utøvende musiker etter åndsverkloven § 42 på innspillingen av «A Higher Place» utgitt av Røyksopp i 2001/2002.

For begge søksmål:

Rune Lindbær dømmes til innen to uker fra forkynnelse av dommen å betale Svein Berge og Torbjørn Brundtland saksomkostninger i hovedsøksmål og motsøksmål med totalt kr. 788.140 med lovens renter ved forsinket betaling etter forfall og frem til betaling skjer».

Han har blitt idømt saksomkostninger på nesten 800 000 kroner, og gjorde det klart at Röyksopp-oppgjøret ikke står først i forfallslista.

- Det viktigste for meg er å betale mamma pengene jeg skylder henne. Etter Torbjørn Brundtlands lyving i retten er ikke han min førsteprioritet. Men jeg må selvfølgelig gjøre opp for meg.

Lindbæk har også tidligere anklaga Brundtland for å lyve om det som skjedde i studio da bare de to var til stede.

- Det faller på sin egen urimelighet, svarte Röyksopp-medlemmet da.

Følg saken:

• Rune Lindbæk beskyldte Röyksopp i en artikkel i Dagens Næringsliv i mars i fjor om å ha stjålet deler av låta «A Higher Place» fra en låt han hadde vært med på å skrive sammen med Röyksopps Torbjørn Brundtland til et annet prosjekt, uten å kreditere ham.

• Krangelen hadde før denne artikkelen pågått i det skjulte i fem år.

• Röyksopp svarte med å nekte for at Lindbæk hadde vært med på å skrive låta han hevder å være med på i et forsvarsskrift lagt ut på nett i november i fjor.

• Röyksopp ble i mai stevnet for Bergen tingrett.

• Rettssaken starta mandag 18. februar, og det er i dag kommet en dom i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer