Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det blir ingen ny Kon-Tiki-ekspedisjon

Kon-Tiki museet vil stoppe Bjørn Heyerdahl og Jarle Andhøys planlagte flåteferd.

Kon-Tiki: Bjørn Heyerdahl og Jarle Andhøy vil sette seil med Kon-Tiki-flåten som ble brukt i den nye spillefilmen. Kon-Tiki museet vil derimot ikke høre snakk om en ny ekspedisjon. Foto: Nordisk film production AS / RPC
Kon-Tiki: Bjørn Heyerdahl og Jarle Andhøy vil sette seil med Kon-Tiki-flåten som ble brukt i den nye spillefilmen. Kon-Tiki museet vil derimot ikke høre snakk om en ny ekspedisjon. Foto: Nordisk film production AS / RPC Vis mer

(Dagbladet): - Det har vært en Kon-Tiki-ekspedisjon, og den var i 1947. Det blir ikke flere, sier Maja Bauge, direktør for Kon-Tiki museet, til Dagbladet.
   
Fredag det ble kjent gjennom VG at Thor Heyerdahls sønn Bjørn Heyerdahl, sammen med eventyrer Jarle Andhøy og hans blindpassasjer Buzzby Glenoble, planlegger en ny Kon-Tiki-ekspedisjon.
 
Mandag vil Kon-Tiki museet sende ut en pressemelding der de redegjør for sitt syn på Bjørn Heyerdal og Andhøys prosjekt.

- Navnet er museets - Vi kjenner kun saken gjennom media, og har ikke blitt kontaktet av Bjørn. Vi kan ikke si så mye mer enn det før vi vet mer, men det som er sikkert er at det ikke blir en ny Kon-Tiki-ekspedisjon. Det navnet har Thor Heyerdal gitt til museet, sier Bauge.

- Thor Heyerdahl var en eventyrer, men han hadde alltid et vitenskapelig mål. Jeg har ikke forstått det vitenskapelige i Bjørn og Andhøys prosjekt, sier hun.

Brødrekrangel Den planlagte flåteferden har også fått Bjørn Heyerdahls storebror og styreleder i Kon-Tiki museet, Thor Heyerdahl jr., til å reagere kraftig.
 
- Dette er en så kjedelig sak, både faglig og personlig, at jeg ikke lenger ønsker å befatte meg med den. Jeg kjenner riktignok bare saken gjennom mediene, men hvis prosjektet er slik det fremstår tar jeg fullstending avstand fra det, sier han til Dagbladet.

- Vil det være greit dersom de endrer navn på ekspedisjonen?

- Hvis det står i min brors og Jarle Andhøys navn og Kon-Tiki og min far ikke er blandet inn, er det greit for meg.

De to brødrene snakker nå ikke lenger med hverandre, og Heyerdahl jr. forteller at broren har skrudd av telefonen. At de nå kun kommuniserer via mediene, beskriver han som en bisarr opplevelse.

Mulig med forsoning - Vi har hatt et veldig godt forhold i alle år. Senest for et halvt år siden reiste jeg helt til Cape Town for å være med i min brors datters bryllup for å hedre hans familie. Så det er på ingen måte snakk om en familiefeide.

- Hva vil du si dersom han ringer og beklager prosjektet?

Vil på tur: Bjørn Heyerdahl og Jarle Andhøy planlegger en ny Kon-Tiki-seilas. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Vil på tur: Bjørn Heyerdahl og Jarle Andhøy planlegger en ny Kon-Tiki-seilas. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det tror jeg ikke han kommer til å gjøre. Dessuten har skaden allerede skjedd, så vi får heller kule den noen måneder. Vi har ingen ting å snakke om nå, men jeg vil svare hvis han tar kontakt. Det er han som har stengt av telefonen, ikke jeg.

Dagbladet fikk ikke kontakt med Bjørn Heyerdahl i går.

Tar avstand: Thor Heyerdahl Jr. tar avstand fra brorens planlagte ekspedisjon. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Tar avstand: Thor Heyerdahl Jr. tar avstand fra brorens planlagte ekspedisjon. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media