GLADMELDING:  Kulturminister Hadia Tajik føler seg sikker på at det nye museet vil vekke internasjonal oppsikt - og at det kan bygges innenfor kostnadsrammen på 5,3 milliarder kroner. Foto: STEINAR BUHOLM
GLADMELDING: Kulturminister Hadia Tajik føler seg sikker på at det nye museet vil vekke internasjonal oppsikt - og at det kan bygges innenfor kostnadsrammen på 5,3 milliarder kroner. Foto: STEINAR BUHOLMVis mer

- Det blir ingen sprekk

Rekordpris. 5,3 milliarder kroner vil det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen koste.

Kostnadsrammen er på hele 5,3 milliarder kroner for det gigantiske kunstmuseet på 54 600 kvm. I sol og isende kulde la kulturminster Hadia Tajik fram proposisjonen for Nasjonalmuseet på Vestbanen. 
- Det har vært en lang prosess, diskusjonen har pågått siden 70-tallet, før jeg var født. Så har vi planlagt i ti år. I dag har vi nådd en viktig milestolpe i arbeidet med å skape et internasjonalt kunstmuseet, sa Tajik for tomta på Vestbanen. 

- Ingen kostnadsoverskridelser Seks år vil det ta før kunstbygget står ferdig. Da staten overtok tomta i 2008, mente daværende kulturminister Trond Giske at prestsjebygget ville komme på opp mot to millarder kroner. Siden har bygget og kostnadene vokst. Mens operaen begynte på to og endte på 4,3 milliarder, har det nye Nasjonalmuseet fått en prislapp på 5,3 milliarder kroner.
- Det er et stort bygg med store ambisjoner. Når vi har satt en kostnadsramme på 5,3 milliarder, får vi et museum at høy internasjonal kvalitet med absolutt alle sikringstiltak, sier Tajik.
- Kan det likevel bli kostnadsoverskridelser?
- Nei, det skal det ikke bli. Når vi er kommet så langt at vi legger fram en proposisjon, ber vi Stortinget ta stilling til et bygg innenfor denne kostnadsrammen. Underveis i prosessen er det selvsagt ulike tall i ulike faser, men det er hypotetiske tall. Også operaen i Bjørvika viser at man har klart å holde seg innenfor etablerte kostnadsrammer.  
- Du er ikke bekymret? Sover godt om natta?
- Ja, absolutt.

Statsbygg lover Også administrerende direktør i Statsbygg, Øyvind Christoffersen, lover at det ikke blir overskridelser.
- Det er jeg helt sikker på. Vi har gjort svært grundig planlegging og forarbeid. Det er lenge siden vi hadde en sprekk, sier han.
Christoffersen mener det er feil å trekke inn tall fra tidlig i prosessen.
- Dere må ikke sammenlikne epler og banener. Det skal skje noe veldig dramatisk og rart før vi sprekker på kostnadene, sier direktøren. 

Politisk enighet Stortinget mottar forslaget til stortingsvedtak i god tid før sommeren. Kulturminsteren sier at hun er glad for at det ligger an til flertall. 
-  Det har en verdi at det er politisk enighet om et slikt stort prosjekt, selv om veien fram har vært lang.
-  Dette er en stor dag for kulturnasjonen Norge, sier direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet.
Det nye museet skal holde høy, internasjonal kunsterisk kvalitet, samtidig som det skal være lav terskel og stor bevissthet om å åpne dørene for folk.
- Husk at da jeg var barn var operaen var for spesielt interesserte, sier han.
Museet blir en flerbrukshall, med egen mediesal med film-og videoprogram, med åpningstider uavhengig av kunstavdelingene. På taket blir det servering for publikum - med flott utsikt.
- Vi får et nytt utsiktsted hvor folk kan se utover Aker Brygg, Tjuvholmen og over til Akershus festning.    
  Siste stikk Kulturminsteren gir et stikk til oslopolitikerne. Hun håper dagen i dag vil inspirere dem.
- Et bredt politisk flertall gir håp også for det nye Munch-museet. Men da må politikerne snakke sammen.

NYTT NASJONALMUSEUM: Slik skal det bli. Foto: Statsbygg
NYTT NASJONALMUSEUM: Slik skal det bli. Foto: Statsbygg Vis mer
FEIRER: Kulturminister Hadia Tajik, flankert av Audun Eckhoff (til høyre.), direktør for Nasjonalmuseet, og Øivind Christoffersen, direktør i Statsbygg, presenterer proposisjon om nytt nasjonalmuseum for bildekunst på Vestbanen. Foto: STEINAR BUHOLM
FEIRER: Kulturminister Hadia Tajik, flankert av Audun Eckhoff (til høyre.), direktør for Nasjonalmuseet, og Øivind Christoffersen, direktør i Statsbygg, presenterer proposisjon om nytt nasjonalmuseum for bildekunst på Vestbanen. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
ENDELIG: Diskusjonen om hvordan tomta på Vestbanen skal utnyttes er gammel. Foto: STEINAR BUHOLM
ENDELIG: Diskusjonen om hvordan tomta på Vestbanen skal utnyttes er gammel. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer