<strong>BRENNER:</strong> Før brant Steven Van Zandt for politikk. Nå brenner han for serien «Lilyhammer» som er solgt til helt vanvittig mange land. Etter en litt nølende start, ble serien også veldig populær her til lands. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BRENNER: Før brant Steven Van Zandt for politikk. Nå brenner han for serien «Lilyhammer» som er solgt til helt vanvittig mange land. Etter en litt nølende start, ble serien også veldig populær her til lands. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det blir litt mer vold og kanskje litt mer sex

Steven Van Zandt (62) ber NRK forte seg å gi klarsignal for en tredje sesong av «Lilyhammer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:)—Jeg kunne dessverre ikke rekke begravelsen, sier han på taket på hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo. Han var nemlig på spillejobb med Bruce Springsteen i Spania.

Steven Van Zandt (62) er fortsatt i sorg over at James Gandolfini, kollegaen og stjerneskuespilleren fra «Sopranos», døde brått.

—Det er så trist. Det var en stor ære å ha jobbet sammen med ham. Han var min mentor, min skuespillerskole, sier han.

Lørdag brakte Dagbladet nyheten om at Gandolfini skulle dukket opp i den nye sesongen av «Lilyhammer», NRK-serien om den underlige mafiabossen som går under jorda på Lillehammer, av alle steder, fordi han han har noen vage minner om OL i 1994.

Serien er utrolig nok er solgt til hele 136 land. La oss gjenta: Solgt til 136 land. Det er faktisk åtte land flere enn nettopp OL på Lillehammer - og verdenshistorie for norsk tv.   

- Det begynner å haste Steven Van Zandt er i Oslo for etterarbeid på sesong to og for å gjøre research om norsk kriminalitet. Han følges opp på taket av hotellet der han ofte bor, av en representant for produksjonsselskapet Rubicon TV som står bak «Lilyhammer.»
 
—Jeg har møtt tidligere justisminister Knut Storberget, politifolk og noen andre som vil være anonyme.

Kabalen må gå opp for den travle musikeren, skuespilleren og produsenten.

—Forhåpentligvis gjør vi tredje sesong med NRK. Men det haster med manusskriving. Min timeplan er slik at jeg prøver å holde innspillingen fra januar til mai, for mesteparten av rock'n roll-greiene skjer om sommeren.

Dagbladet får opplyst fra Petter Wallace som er sjef for eksterne produksjoner, at NRK ønsker å være med på sesong tre og at NRK forhandler med produksjonsselskapet Rubicon TV i disse dager om rammene. At Steven Van Zandt stiller til intervju har trolig noe med den saken å gjøre.   

—En slik multi-serie er noe nytt for NRK. Det krever en stor endring i kulturen i NRK å forplikte seg til et slikt «show». Hvis du ser på historien til NRK, så er det bare seks eller åtte serier som har hatt mer enn én sesong. Jeg har brukt tid på å forklare at poenget med serien nettopp er at den utvikler seg. Karakterene endres, utvikler seg og vokser gjennom sesongene, og det blir mer og mer interessante.

<strong>EKSENTRISKE NORDMENN:</strong> Norge er rarere enn jeg trodde. Jo mer jeg får vite om Norge, jo mindre forstår jeg. Åpner du ei dør, er det tre dører til, sier en opplagt Steven Van Zandt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EKSENTRISKE NORDMENN: Norge er rarere enn jeg trodde. Jo mer jeg får vite om Norge, jo mindre forstår jeg. Åpner du ei dør, er det tre dører til, sier en opplagt Steven Van Zandt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Er det byråkratiet i NRK som går treigt?

—Jeg kjenner ikke de interne prosessene, men jeg skjønner at det tar tid å endre en etablert kultur. Jeg håper vi klarer å overbeviser «the jury.»

—Hvis NRK ikke blir med, kan det like gjerne være en fordel?

—Vel, vi har penger fra Netflix som kommer inn. Men håper virkelig NRK fortsetter, jeg vil være så tålmodig som Gandhi. Men hvis de ikke gjør det, vil showet uansett fortsette. Dette er blitt for stort til at det kan stoppe nå.

Mer sex og vold Bedre produksjon. Den nye sesongen blir rett og slett mer av alt. Lista legges ett hakk høyere.
 
—Det blir mer underholdning. Litt mer vold, og kanskje litt mer sex, gliser han.

—Er Giovanni «Johnny» Henriksen fortsatt sammen med naive Sigrid?

—I slutten av sesong én har hun kaster han ut, hvis du husker det?

—Ja, men slikt kan forandre seg?

—Ja, det er sant. Du vil se i sesong to. Det er noen interessante ting som skjer mellom disse to. De er knyttet sammen for alltid på grunn av tvillingene de får. Jeg elsker å jobbe med Mariann (red.anm. Saastad Ottesen).

- Ingen har kjøpt noe før Han visste at «Sopranos» ville gjøre at mange åpnet døra på gløtt. De ville i alle fall sjekke ut hva dette var.

—Men vi måtte virkelig slåss for å få den første respekten¨og oppmerksomheten, for ingen har jo noensinne kjøpt noe fra Norge.

<strong>STØRRE BUDSJETT:</strong> Lista er lagt høyre for den nye sesongen. - Får vi litt mer penger til sesong tre, kan vi spenne lerretet bredre og ta flere spektakulære opptak i storslagen, norsk natur, argumenter han. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØRRE BUDSJETT: Lista er lagt høyre for den nye sesongen. - Får vi litt mer penger til sesong tre, kan vi spenne lerretet bredre og ta flere spektakulære opptak i storslagen, norsk natur, argumenter han. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han sier er serien skiller seg ut fra mange, glatte og masseproduserte serier i USA.

—I «Lillyhammer» vet du ikke hva som kommer, du vet virkelig ikke hva som kommer. Det er deilig å vite at at vi gjør noe originalt, for det er så sjelden i dag. Nesten alt er blitt formater. Orginalitet er ikke en gang oppmuntret.

Sjangeren kaller Van Zandt for «dramedy», altså en blanding av drama og komedie.  

—Vi ønsket aldri at serien skulle være en streit komedie eller en farse. Humoren kommer fra karakterene og omstendighetene, ikke fordi man hele tiden prøver å være så veldig morsom. Det er helt ulik form for humor. Og dybden i serien er basert på realiteter, sier han og sikter til både norsk kultur og norsk kriminalitet.
 
Reklame for vårt lille land Nå ser faktisk folk hen til lille Norge, sier han engasjert, i kurvstol på taket, med utsikt over fjorden.  

— Norge blir introdusert til folk rundt i verden på en virkelig interesssant måte. Det er en kunsterisk følsomhet i denne serien som folk nå knytter til Norge, en unik blanding av norsk kultur og litt «americano».

Han sier at Norge - altså landet - er en av de sentrale karakterene i serien. Og får de bare litt større budsjetter i sesong tre, skal det bli enda flere opptak på «location», mer kreativ fotografering, gjerne filming fra helikopter, som vil vise mer at den storslåtte naturen.

 —Vi skal høyere og høyere opp i fjellene. For tro det eller ei, hvor mer norsk det blir, jo mer universelt blir det.

Fokuset på at detaljene skal være autentiske er noe han har lagt merke til både hos Bruce Springsteen og hos
«Sopranos»-skaper David Chase.

—Jeg tenkte først at dette kommer ingen utenfor New Jersey til å skjønne. Men det viste seg å ikke være sant. Det blir dobbelt så interssant netopp fordi man ikke skjønner alt med en gang. I en tidlig diskusjon om «Lilyhammer» snakket vi om hvordan vi kunne gjøre serien mer universell, og jeg sa: «For å gjøre dette mer universelt, må vi gjøre det enda mer norsk».

 —Du har de to siste åra tilbrakt mye tid i Norge. Har du vurdert å kjøpe hytte? 

<strong>MAFIABOSS:</strong> En veldig fremmed fugl kommer til den sløve byen og ting begynner å skje. Foto:NRK
MAFIABOSS: En veldig fremmed fugl kommer til den sløve byen og ting begynner å skje. Foto:NRK Vis mer

—Ha-ha-he-he, kanskje i femte sesong. Endelig kanskje jeg tjener nok til å kjøpe ei hytte i Norge, ler han høflig og høres nok ikke ut som dette er en plan eller hans store ønskedrøm.

Kona aldri vært i Norge Til tross for at Little Steven har spilt i Norge en rekke ganger og til tross for at han har tilbrakt mye tid her i de siste par åra, så har kona, Maureen Van Zandt, ikke vært i Norge ennå. Han trekker på det og må tenke seg om før han svarer.

—Hm. Nei, jeg tror aldri hun har vært her. Hun er ingen stor fan av kaldt vær. Hun kommer til noen turnébyer iblant, men hun liker ikke å forlate hunden vår. Huden er som vårt barn.

Steven Van Zandt bøyer seg framover og viser fram et nusselig MMS-bilde av en Cavalier King Charles Spaniel som heter Edie etter avdøde skuespiller Edie Sedgwick.

 —Nå gjør jeg akkurat som slike stolte foreldre, smiler han - og er plutselig langt mindre verdesstjerne.

Gikk i hi 80-tallet gikk til politikk som noen husker, han var brennende engasjert. Og på 90-tallet gikk artisten rett og slett i hi.

—Jeg gikk bokstavelig talt tur med hunden min i sju år. Jeg tenkte at folk skulle glemme hvor skremmende jeg var, he-he.

Han kom tilbake som skuespiller i «Sopranos», i den sentrale rollen som Silvio, og det var seriens skaper, David Chase, som ønsket han. Og han kom tilbake på scenen med gitaren.

 — Nå prøver jeg å gjøre opp for de sju åra. Jeg vil jobbe mest mulig.

— Gandolfinis døde brått og uventet. Blir du engstelig for helsa?

—Nei, du vet, vi skal alle dø. Ideen er å prøve å få noe gjort før det.

Liker ikke ferie Han aviser ideen om å slappe i Norge, verken seiling, fisking eller festing frister.

<strong>MED KONA:</strong> Han er gift med skuespiller Maureen Van Zandt som også spilte kona hans i  «Sopranos». Men hun har ennå ikke blitt med ham til Norge. Foto: Larry Busacca/Getty Images/AFP
MED KONA: Han er gift med skuespiller Maureen Van Zandt som også spilte kona hans i «Sopranos». Men hun har ennå ikke blitt med ham til Norge. Foto: Larry Busacca/Getty Images/AFP Vis mer

— Jeg hadde en ferie en gang. Og jeg likte det ikke. Hvis jeg vil dra et varmt sted, drar jeg dit for å jobbe. Det er min filosofi. Jeg vil ha noe gjort for jeg «sjekker ut», sier han og peker på en båt der nede på Oslofjorden.

Kanskje var det der han skulle ha vært?

—Det er hva du forventer av en rockestjerne, ikke sant? Jeg startet å spille rock'n'roll fordi jeg ikke ville jobbe. Jeg ville bli boms og en hippie. Sex, drugs and rock'n'roll, ikke sant? Jeg endte opp med å jobbe 20 timer om dagen. Hva skjedde? Noe gikk veldig galt på veien.

<strong>KOMPISER:</strong> Bruce Springsteen med E-street band sist Telenor arena. Samspillet mellom de gamle kompisene - og energiske musikerne- er fantastisk. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMPISER: Bruce Springsteen med E-street band sist Telenor arena. Samspillet mellom de gamle kompisene - og energiske musikerne- er fantastisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer